2min

Volgens de laatste berichten vanuit Zuid-Korea heeft Apple zijn keuze gemaakt voor de productie van de Apple A10-chip die gebruikt gaat worden in de iPhone 7. Het bedrijf uit Cupertino heeft exclusief gekozen voor het Taiwanese TSMC. Daarmee is Samsung weer buitenspel gezet en verliest het Zuid-Koreaanse bedrijf een grote klant.

Het Zuid-Koreaanse ETNews meldt dat Apple exclusief voor TSMC heeft gekozen. Afgelopen jaar mochten zowel TSMC als Samsung een deel van de productie verzorgen, maar dat zorgde wel voor twee verschillende chips met allebei de naam Apple A9, er waren echter wel kleine verschillen in de prestaties en accuduur.

Nu kiest Apple dus exclusief voor TSMC, wat de reden voor deze beslissing is zullen we waarschijnlijk nooit weten. Apple heronderhandelt elk jaar met vrijwel al zijn leveranciers om te kijken wat de beste deal is qua productiecapaciteit, kwaliteit en prijs. Samsung heeft al verschillende A-chips voor Apple mogen produceren, maar valt nu dus weer buiten de boot. De vraag is hoelang Samsung buiten de boot zal vallen, want het bedrijf doet nog steeds forse investeringen in zijn chipfabrieken en zal ongetwijfeld de komende jaren weer een leidende rol gaan spelen.

Voor Samsung is het misschien ook wel goed nieuws dat het zich geen zorgen hoeft te maken over de productie van de A10-chips, volgens de laatste berichten heeft Samsung de nodige moeite om de Qualcomm Snapdragon 820-chip te produceren volgens de gestelde voorwaarden. Samsung wist zich te verzekeren van Qualcomm als klant voor het produceren van de nieuwe chips van dat bedrijf, maar dat zou niet zonder slag of stoot gaan.

Qualcomm is overigens wel een leuke klant voor Samsung aangezien de chips van Qualcomm in tientallen miljoenen Android-smartphones gebruikt gaan worden dit jaar.

Samsung hoopt op voorsprong met 10 en 7 nanometer productieproces

Samsung investeert nu opnieuw in zijn chipfabrieken om het productieprocedé opnieuw te verkleinen, de kleinste chips zijn nu 14nm, maar volgend jaar moet dat 10nm gaan worden en vanaf 2018 mogelijk al 7nm. Met deze nieuwe chips hoopt Samsung een voorsprong te nemen om zijn concurrenten en op die manier Apple weer binnen te halen als klant.