2min

Tags in dit artikel

, , ,

Volgens The Wall Street Journal wordt Apple gedwongen om de beveiliging van verscheidene iPhones te kraken. Het zou niet alleen gaan om het toestel van een van de daders van een aanslag in San Bernardino.

Naast de iPhone 5C van de aanslagpleger in San Bernardino gaat het volgens WSJ om nog eens twaalf toestellen. Acht van de in totaal dertien bekende toestellen draaien op iOS 7 of ouder. Het is opmerkelijk dat deze toestellen niet gekraakt kunnen worden omdat de beveiliging van oudere iOS-versies aanzienlijk minder hoogwaardig was.

De lijst waar de krant zich op baseert is waarschijnlijk incompleet en bevat geen gegevens over lokale rechtszaken. Gisteren melde een advocaat van district Manhattan dat de rechtbank van dat district alleen al over 175 versleutelde toestellen beschikt.

In tegenstelling tot de beruchte iPhone 5C zouden de overige toestellen niet van verdachten van terreur zijn. Wel beroept justitie zich ook in deze gevallen op de All Writs Act, een wet uit 1789 waarbij rechters alle hulpmiddelen om informatie te verkrijgen kunnen inzetten.

Apple’s weigering tot medewerking om toestellen te kraken is inmiddels een groot discussiepunt geworden. De mening van de Amerikaanse bevolking is zeer verdeeld, uit een onderzoek van PewResearchCenter blijkt dat een meerderheid van de bevolking graag ziet dat Apple het toestel zou kraken. Nabestaanden van de aanslag zouden dit eveneens graag zien. Leiders van technologiebedrijven zoals Google, Facebook en Twitter hebben juist hun steun aan Apple uitgesproken.

Een van de redenen dat Apple weigert om mee te werken is dat het bedrijf voorziet dat de Amerikaanse justitie de medewerking dan vaker zal afdwingen. Dat er nog veel meer toestellen zijn waarvan ontgrendeling geëist wordt, onderstreept Apple’s standpunt.