2min

Tags in dit artikel

, ,

Het gebruik van smartphones is steeds vaker de oorzaak van ongelukken in het verkeer, zo blijkt uit een onderzoek in de Verenigde Staten. Het onderzoek naar risico’s op verkeersongelukken zou het grootste tot op heden zijn.

Het jarenlange onderzoek werd opgesteld door Virginia Tech Transportation Institute en gefinancierd door US Transportation Research Board, er werd 70 miljoen dollar heeft uitgegeven. Auto’s van 3.500 burgers werden uitgerust met camera’s en sensoren, waarmee meer dan 55 miljoen kilometer aan ritten werd vastgelegd.

Het risico op ongelukken werd verdubbeld wanneer chauffeurs werden afgeleid, wat al een duidelijk beeld geeft. De onderzoekers vonden het echter schokkender om te moeten concluderen dat chauffeurs maar liefst 52 procent van de tijd niet primair met het besturen van het voertuig bezig zijn. De bestuurders zijn dan bijvoorbeeld bezig met de autoradio, praten met passagiers, hun telefoon of staren naar iets anders dan de weg.

Tijdens het observeren van het gedrag van bestuurders vonden natuurlijk ook ongelukken plaats. In drie jaar tijd was sprake van zo’n 900 incidenten. Bij 90 procent van de ongelukken was de oorzaak mede te herleiden tot bestuurdersfouten, vermoeidheid, ziekte en afleiding.

De smartphone heeft een aanzienlijk aandeel in het aantal ongelukken. Uit het onderzoek blijkt dat het risico op ongelukken 3,6 maal groter is wanneer de chauffeur een telefoon vastheeft om bijvoorbeeld te bellen of berichten te versturen. Zodoende was bij 6 procent van de ongelukken gebruik van de smartphone de directe aanleiding.

Interactie met de autoradio verhoogt het risico op ongelukken 2,5 maal. Het gebruik van alcohol en drugs is de grootste oorzaak van ongelukken, maar dit kwam wel veel minder vaak voor dan gebruik van smartphones. Verdovende middelen verhogen het risico op een ongeluk desalniettemin met maar liefst 36 keer. Ook bepaalde emoties zoals boosheid of verdriet vormen een hoog risico, de kans op ongelukken is dan 9,8 maal zo groot.