Apple: “Afsluiten van apps verbetert accuduur van iPhone niet”

Voor veel iPad- en iPhone-gebruikers is het een terugkerende routine: het sluiten van alle apps die in het multitaskoverzicht te vinden zijn, omdat dit de accuduur zou verbeteren. Desgevraagd geeft Apple’s hoofd van de software-afdeling aan dat deze handeling zinloos is.

Een Apple-gebruiker met de naam Caleb stuurde Apple’s CEO Tim Cook de vraag of hij zijn iOS-apps regelmatig afsluit en of dat een positief effect op de accuduur heeft. Cook zette de vraag door naar Craig Federighi, het hoofd van Apple’s software-afdeling. Federighi reageerde tweemaal met een simpel "nee".

Volgens Apple’s eigen documentatie is het mogelijk om applicaties te sluiten wanneer zich problemen voordoen. Het massaal sluiten van apps is niet de bedoeling van het multitaskscherm. De meeste apps zijn in bevroren staat opgeslagen in het werkgeheugen, of draaien überhaupt niet. Om deze reden heeft het voor de accuduur geen zin om de apps te sluiten. Sterker nog: het afsluiten kost juist rekenkracht en daarmee ook accuduur.

Er zijn overigens wel apps waarbij het wél zin heeft om ze te sluiten, wat het geval is wanneer ze in de achtergrond handelingen uitvoeren. Hierbij kan je denken aan het afspelen van muziek of het opvragen van de locatie via GPS. Dat laatste gebeurt bij veel apps tegenwoordig alleen nog wanneer ze op de voorgrond zichtbaar zijn.