1 min

Microsoft gaat in de grote Windows 10-update deze zomer het wisselen tussen de Edge-browser en Internet Explorer eenvoudiger en sneller maken. Op dit moment verschijn er een tussenpagina als een gebruiker een webpagina wil openen in Edge die alleen goed werkt in Internet Explorer, deze tussenpagina verdwijnt straks voor zakelijke gebruikers die werken met een whitelist en IE11 zal dan automatisch worden opgestart.

Microsoft komt hiermee de zakelijke gebruikers tegemoet die graag zien dat hun gebruikers niet worden lastiggevallen met deze tussenschermen. Voor de gewone gebruiker zullen de tussenschermen waarschijnlijk gewoon blijven, maar voor zakelijke gebruikers komt er een alternatief. Microsoft raadt de bedrijven aan om primair the Edge-browser te gebruiken en Internet Explorer 11 alleen toe te staan voor legacy webapps die niet werken in Edge. Deze webapps moeten worden geplaatst op een zogenaamde whitelist, er kan dan zonder tussenscherm twee kanten op worden geschakeld.

Als een gebruiker een legacy webapp opent in Edge zal automatisch IE11 worden opgestart maar als een normale website wordt geopend in IE11 zal automatisch worden overgeschakeld naar de Edge-browser. Uiteindelijk moet IE11 ooit helemaal verdwijnen.

Veel grote bedrijven werken nog met verouderde webapps en vereisen nog toegang tot Internet Explorer 11, er is voorlopig ook nog geen zicht op het volledig schrappen van IE11 uit Windows 10. Wel zou Microsoft er op termijn voor kunnen kiezen om IE11 alleen nog beschikbaar te maken in de Enterprise-versies. Of dat ook het plan is, is onduidelijk.