4min

Tags in dit artikel

, , ,

Scherm, geluid & camera

Sony blaast altijd redelijk hoog van de toren als het aankomt op schermen. Met de nodige ervaring in de TV-branche is dit natuurlijk ook niet zo gek. Toch loopt Sony wat betreft schermresolutie absoluut achter de feiten aan. Veel concurrenten opteren voor high-end smartphones inmiddels voor een resolutie hoger dan Full HD. Je kan je echter afvragen of dit nog wel vooruitgang is, want voegt zo’n hoge resolutie eigenlijk wel wat toe? “Ja”, is strikt genomen het antwoord. Als je je toestel bijvoorbeeld voor VR-toepassingen wilt gebruiken, dan kan een Full HD-resolutie zeker van toegevoegde waarde zijn. Daar staat echter tegenover dat de grafische prestaties erop achteruitgaan, net als de accuduur. Dus of dat voordeel bij VR-toepassingen echt de moeite waard is? In veel gevallen waarschijnlijk niet. Daarom maakt Sony wat mij betreft een goede keuze om het lekker bij Full HD te houden. Want als je je smartphone gewoon in de hand houdt, in plaats van recht voor je ogen, dan is Full HD op dit schermformaat absoluut voldoende. dsc_0420 De kleuren van het scherm van de Xperia XZ zijn ook zeker in orde. Sony heeft gekozen over een IPS LCD-scherm en zeker in het duurdere segment staan deze schermen bekend om een hoge mate van kleurechtheid. Bij AMOLED-schermen zie je bijvoorbeeld vaak een blauwgroene waas over het scherm hangen. IPS LCD-schermen zijn daarentegen weer niet zo sterk in het tonen van donkere kleuren, met name zwart. Dat is bij de Xperia XZ ook wel te zien als je een foto met veel contrast bekijkt: de donkere delen zijn eigenlijk niet donker genoeg. Sony koos voor de Xperia-toestellen in het verleden eigenlijk altijd voor een alternatieve beschermingslaag in plaats van Gorilla Glass. Die laag volstond wel wat betreft krasvastheid, maar was nogal gevoelig voor vingerafdrukken. Ditmaal zou Sony hebben gekozen voor Gorilla Glass 4, waarbij dit probleem aanzienlijk minder groot is. De praktijk wijst ook uit dat de Xperia XZ niet zo gevoelig is voor vingerafdrukken, vergeleken met zijn voorgangers.

Geluid

Voor het afspelen van muziek beschikt de Xperia XZ over een dubbele speaker. Deze zijn op de voorkant van de smartphone geplaatst, boven en onder de display. Dit is een goede locatie, want de kans dat je de speakers met je vingers of handpalmen bedekt is vrijwel nihil. Dat is wel anders wanneer de speaker bijvoorbeeld op de onder- of achterkant van een telefoon is verwerkt. Over de geluidskwaliteit van de Xperia XZ zijn we redelijk te spreken. Het geluid is redelijk helder te noemen. Wel zijn lage tonen -zoals gebruikelijk bij smartphones- in grote mate afwezig. Wanneer je het volume volledig opendraait blijft de Xperia XZ wat betreft geluidskwaliteit overigens ook zeker overeind.

Camera

Sony heeft de Xperia XZ wederom voorzien van een camera met een resolutie van 23 megapixels. Ditmaal is de camera ook gepaard met een Laser Autofocus en fasedetectie, wat de snelheid en prestaties ten goede moet komen. In de praktijk blijkt wat betreft de snelheid zeker niks mis met de Xperia XZ. Als je de sluiterknop indrukt, neemt het toestel zo goed als direct een foto. Veel andere toestellen gaan eerst nog een goede seconde scherpstellen voordat de foto werkelijk wordt genomen, dat is hier duidelijk niet het geval. dsc_0423 Bij het testen van de camera onderwerpen we de Xperia XZ aan een vaste reeks opdrachten. In eerste instantie bekijken we vooral hoe goed de camera presteert bij verschillende omstandigheden van verlichting. Onderstaande reeks toont foto’s met ruim voldoende omgevingslicht, met nauwelijks omgevingslicht en met gebruik van de flitser. De Sony Xperia XZ heeft het in de eerste twee gevallen erg goed gedaan. De eerste foto is heel helder en gedetailleerd. De tweede foto is gezien de omstandigheden ook nog aardig helder te noemen. Ik vind de laatste foto in principe ook netjes, maar hierbij zie je aan de deksel dat er wel sprake is van enige overbelichting. De diepte is in de deksel namelijk niet meer terug te zien.
In een tweede reeks foto’s bekijken we hoe de Xperia XZ het buiten, binnen en op korte afstand doet. De foto buiten is qua belichting zeker goed, maar bevat wel best wat ruis. Eigenlijk kunnen we hetzelfde van de foto van de kantoorruimte zeggen. Bij de macrofoto stelt de Xperia XZ echt diep teleur: de heldere delen van de aluminium balletjes zijn zwaar overbelicht en ook totaal niet scherp. Het bureaublad is overigens wel scherp, maar het lukte met geen mogelijkheid om de balletjes scherp op de plaat te krijgen.