Review: Lenovo P2 smartphone

Software

Naast de hardware is er natuurlijk ook de software. Dat is zeker niet onbelangrijk, want zelfs de best gemaakte smartphone met de fraaiste specificaties kan door slechte software het meest verschikkelijke toestel zijn. Lenovo voert op dit moment Android-versie 6.0.1 op de Lenovo P2. Dat is een verouderde versie, maar aangezien de adoptie van Android 7 allesbehalve snel gaat in de markt, kunnen we hier op dit moment weinig kritiek op hebben. De overgang naar Android 7 duurt bij alle fabrikanten langer dan we hadden verwacht, mogelijk heeft dit te maken met het aantal wijzigingen dat Google heeft doorgevoerd.

Bovenop Android draait een skin van Lenovo, die zeker niet onaardig is, maar ook niet heel speciaal. Het heeft allemaal veel weg van de standaard Android-omgeving. Als we kijken naar de voorgeïnstalleerde apps, dan zien we dat Lenovo het beperkt heeft gehouden tot de Google-apps, Lenovo Companion-app, McAfee Security, ShareIT, SyncIT en Theme Center.

De Lenovo Companion-app laat je diagnostische tests uitvoeren, zoeken naar updates en voorziet de gebruiker van help-onderwerpen als iets onduidelijk is. McAfee Security is de beveiligingsapp van het gelijknamige bedrijf, ShareIT laat de gebruiker eenvoudig content op het toestel delen met derden en met SyncIT kunnen backups van het toestel gemaakt worden. Theme Center biedt tot slot de mogelijkheid het toestel te personaliseren door middel van thema’s. Hierbij worden de achtergrondafbeelding en diverse standaard appicoontjes van ontwerp en kleur veranderd.

Voor zakelijke gebruikers is er via de Instellingen-app de mogelijkheid om zogenaamde veilige zones te configureren. Hierin kunnen apps, accounts en wachtwoorden afwijken van de standaard Android-omgeving. Door in de statusbalk op veilige zone te drukken kan er worden geschakeld tussen de zones op het toestel. Op die manier is het bijvoorbeeld mogelijk de standaard zone privé te gebruiken en een veilige zone enkel voor zakelijke communicatie. Het is in principe onmogelijk om data vanuit de veilige zone naar de standaard zone te kopiëren en vice versa. Er is echter één directory, met de naam SecureZoneEx, waarbij Ex ongetwijfeld staat voor Exchange, waarmee wel data uitgewisseld kan worden.

Verder kan per app worden ingesteld of die ook in de veilige zone beschikbaar moet zijn. Het is helaas niet mogelijk om direct vanuit stand-by naar een andere zone te schakelen. Hiervoor moet eerst worden ingelogd in de actieve zone, voordat er geschakeld kan worden. Dit had Huawei beter voor elkaar bij de overigens veel duurdere Mate 9 (review). Bij dat toestel kun je voor elke zone een eigen pincode en vingerafdruk instellen.

Wat we nu nog missen is de mogelijkheid om zo’n specifieke zone op afstand te kunnen wissen of vergrendelen. Verder is het ons niet helemaal duidelijk hoe goed de veilige zone is versleuteld op de Lenovo P2. Daarvan maakt het bedrijf geen melding.