3min

Zakelijke mogelijkheden

Asus maakt al sinds jaar en dag goede sier met de zeer uitgebreide mogelijkheden die je hebt in de AsusWrt-firmware, van origine een fork van Tomato. Het is dus niet zo gek dat ook de BRT-AC828 een indrukwekkend aantal mogelijkheden biedt, die duidelijk nog wat verder gaan dan het geval is bij de meer op de consumenten gerichte modellen van hetzelfde merk. In wat volgt lichten we de wat meer op het kleinzakelijk gebruik gerichte mogelijkheden eruit.

Op de homepage van de webinterface is meteen te zien dat we hier niet te maken hebben met een gewone Asus-router. Waar je normaal gesproken per frequentie een enkel gastnetwerk aan kan maken, zijn dat er op de Asus BRT-AC828 per frequentie zes. Handig is dat je de basisgegevens zoals ssid en wachtwoord ook meteen op het startscherm in kan voeren. Voor het instellen van een captive portal moet je overigens wel wat dieper in het menu zijn. Dat is op zich logisch wat ons betreft, want dit is ook niet iets wat je snel moet of wil kunnen veranderen over het algemeen. Wat betreft de mogelijkheden bij instellen van het captive portal, hebben we weinig te klagen. Die zijn namelijk lekker uitgebreid. Je kunt verschillende templates kiezen, beeld en tekst toevoegen en uiteraard een landing page invoeren.

Op de startpagina kun je uiteraard ook meteen zien of de wan-aansluitingen in orde zijn. Standaard staat de BRT-AC828 zo ingesteld dat dual-wan is ingeschakeld. Gebruik je maar een internetaansluiting, dan kun je er ook voor kiezen om deze feature uit te schakelen. Verder kun je via de startpagina eenvoudig bij de instellingen voor beide usb 3.0-aansluitingen en de M.2 SSD komen. Je kunt via usb 3.0 aangesloten opslagmedia hiervandaan bijvoorbeeld scannen op fouten en eventueel formatteren. Kijken we naar de vpn-mogelijkheden, dan zien we ook daar een toevoeging die met name is gericht op de zakelijke gebruiker. Waar consumentenrouters van Asus PPTP en OpenVPN ondersteunen, is daar op de BRT-AC828 ook IPSec aan toegevoegd. Dat is nog altijd een van de dominante protocollen in de zakelijke markt. Het is daarnaast ook mogelijk om een RADIUS-server in te stellen op de BRT-AC828. Hiermee is het mogelijk om centraal de toegang tot netwerkdiensten en dergelijke te beheren. Je kunt maximaal 16 clients toevoegen. Als het gaat om beveiliging, is het goed om op te merken dat Asus AiProtection heeft toegevoegd (en uitgebreid ten opzichte van consumentenrouters). Deze functionaliteit is gebaseerd op Trend Micro en biedt je behoorlijk wat mogelijkheden. Je kunt een scan uitvoeren om te kijken of de router nog virusvrij is, maar ook websites blokkeren en er wordt op pakketniveau gekeken of er virussen en dergelijke binnenkomen en naar buiten gaan. Ook is het mogelijk om besmette apparaten te blokkeren. Let wel, dit gaat allemaal automatisch op basis van de definities van Trend Micro. Voor het handmatig blokkeren van websites die niet als besmet te boek staan, moet je bijvoorbeeld in de firewall-instellingen zijn. Ook kun je daar bepaalde apps blokkeren waarvan je niet wilt dat medewerkers die gebruiken.

Naar de pagina waar je poorten kunt samenvoegen, hetzij statisch of via 802.3ad, is het even zoeken. Als je naar het tabblad LAN gaat, zie je het namelijk niet meteen staan. Je moet dan naar Switch Control gaan en daar helemaal onderaan bij ‘Select your bonding type’ aangeven of je links statisch wilt samenvoegen of via 802.3ad. Aangezien dit toch een van de unieke kenmerken is van de Asus BRT-AC828, zou deze functionaliteit wel wat meer naar de voorgrond gehaald mogen worden. Eigenlijk verdient het een plekje op het startscherm, naast of in de buurt van de dual-wan-instellingen.