4min

Prestaties

Om een beeld te krijgen van de prestaties van de Asus BRT-AC828, gebruiken we een laptop met een geïntegreerde Intel Wireless-AC 7260-adapter. Deze adapter maakt gebruik van twee antenne-aansluitingen en heeft zodoende dus een maximale bandbreedte beschikbaar op de fysieke laag van 300 Mbps op 2,4 GHz en 867 Mbps op 802.11ac 5 GHz. Bij een ‘best case scenario’-test op een meter of drie van de router, komen we op 2,4 GHz komen met behulp van iperf/jperf op een throughput van 110 Mbps. Op 5 GHz gaan we richting de 400 Mbps. Dat zijn beide nette tot zeer nette scores, al hebben we op 2,4 GHz al betere resultaten gezien. Het was echter niet mogelijk om hier betere prestaties uit te persen, wat we ook probeerden.
Test max. throughput wlan Snelheid
3 meter, 3 laptops, 2,4 GHz, downstream 110 Mbit/s
3 meter, 3 laptops, 5 GHz, downstream 370 Mbit/s
Uiteindelijk zijn we eigenlijk helemaal niet zo enorm geïnteresseerd in de prestaties van een router of access point bij een optimaal scenario. Vandaar ook dat we dit soort producten ook door een zwaardere praktijktest heen halen. Hierbij plaatsen we de router op de begane grond van een huis en meten we zowel op de eerste als tweede verdieping met behulp van iperf/jperf de throughput en gebruiken we inSSIDer Office om een goed beeld te krijgen van de signaalsterkte. Let wel, de signaalsterkte hangt voor een belangrijk deel af van de client die je gebruikt. Een client met goede antennes zal hier betere resultaten laten zien dan eentje met slechte. We gebruiken uiteraard altijd dezelfde client, dus de resultaten zijn vergelijkbaar. In inSSIDer Office kunnen we ook zien wat de noise floor is in de omgeving waarin we testen. Dat laatste is nuttige informatie als de prestaties bijvoorbeeld tegenvallen. Dat kan liggen aan een hogere noise floor dan normaal het geval is. Op de eerste verdieping zien we op beide frequenties nog altijd sterke signalen. Op 2,4 GHz is de throughput met 80 Mbps gewoon goed, op 5 GHz zet de router dezelfde score neer als bij de eerdere ‘best case’ test. Dat is zonder meer knap, want er is geen sprake meer van een line-of-sight-verbinding. Op de tweede verdieping begint het signaal op 5 GHz tegen de limieten aan te lopen van wat nog als bruikbaar bestempeld kan worden, op 2,4 GHz is het signaal nog wel prima bruikbaar voor de meeste doeleinden. Dat laatste is van belang om in het achterhoofd te houden. Voor een ip voice of videogesprek heb je een beduidend beter en dus ook stabieler signaal nodig dan voor het binnenhalen van je e-mails bijvoorbeeld. Op beide frequenties is de throughput zeker nog als bruikbaar te bestempelen, al hangt dit uiteraard ook af van het aantal clients dat aan deze kwaliteit verbonden moet worden. Eentje is geen probleem, meer dan twee kan al problematisch worden. Daarnaast laten de grafieken van de tests ook zien dat het signaal behoorlijk instabiel is.
Praktijktest Snelheid
Praktijk, eerste verdieping, 2,4 GHz, downstream  80 Mbit/s
Praktijk, eerste verdieping, 5 GHz, downstream 370 Mbit/s
Praktijk, tweede verdieping, 2,4 GHz, downstream 12 Mbit/s
Praktijk, tweede verdieping, 5 GHz, downstream 9 Mbit/s
Signaalsterkte, eerste verdieping, 2,4 GHz -48 dBm
Signaalsterkte, tweede verdieping, 2,4 GHz -73 dBm
Signaalsterkte, eerste verdieping, 5 GHz -50 dBm
Signaalsterkte, tweede verdieping, 5 GHz -80 dBm
Tot slot hebben we ook nog gekeken hoe snel bestanden overgezet kunnen worden via de usb 3.0-aansluiting. We pakken hiervoor een ruim 700 MB groot wav-bestand. Door een lekker groot enkel bestand te gebruiken, geven we de router de kans om een zo goed mogelijke score neer te zetten. Dezelfde hoeveelheid data overzetten in kleine bestandjes vergt veel meer rekenkracht van de processor in de BRT-AC828, wat resulteert in een lagere score. We zetten de data over naar een 32 GB grote Sandisk Extreme USB 3.0-stick. Standaard zet de BRT-AC828 het bestand over aan 45 MB/s, zowel lezen als schrijven. Dat is op zich al een bruikbare snelheid voor veel toepassingen. Het is echter mogelijk om er nog ruim 10 MB/s meer uit te halen (56 MB/s). Je moet hier alleen even voor in de instellingen voor het draadloze signaal duiken. Daar kun je ‘Reducing USB 3.0 interference’ uitschakelen, waardoor de throughput duidelijk de hoogte in gaat. Deze optie is trouwens in het menu opgenomen omdat uit een white paper van Intel uit 2012 blijkt dat USB 3.0 voor interferentie kan zorgen van het 2,4GHz-signaal. Heb je interesse in het rapport, dan kun je dat via deze link lezen. Voor nu is het belangrijk om vast te stellen dat het al dan niet inschakelen van deze functie duidelijke gevolgen heeft, in ieder geval voor de throughput van de usb 3.0-aansluiting.