3min

Tags in dit artikel

, ,

In gebruik & prestaties

Het valt meteen op als je de Mi Box inschakelt, de mediaspeler heeft enkele seconden nodig om te laden. Iets langer dan je in eerste instantie zou verwachten, maar zodra de Mi Box geladen is, loopt hij wel vrij soepel en snel. Daarna merk je bijna niet dat het apparaat moet laden, of moeite heeft met het opstarten van programma’s of laden van video’s.

Navigatie & stemcommando’s

Het hoofdmenu toont, zoals het hoort bij Android TV, een overzicht van alle applicaties die je geïnstalleerd hebt. Navigeren daar tussen gaat snel en erg eenvoudig. Je kan de meegeleverde afstandsbediening gebruiken om te wisselen tussen apps, maar ook je tv-afstandsbediening. Die hoef je niet nog eens afzonderlijk te koppelen, wat het fijn maakt om te gebruiken. Wel moet gezegd worden dat het gebruiken van de meegeleverde afstandsbediening een belangrijk voordeel heeft ten opzichte van die van je televisie. Er zit namelijk een ingebouwde microfoon in, waarmee je makkelijk gebruik kan maken van de mogelijkheden die het apparaat biedt. Dat werkt bijna altijd ook helemaal goed, op sommige gevallen na. In omgevingen met veel achtergrondgeluiden, zoals op de plek waar ik woon, heeft de Mi Box er soms moeite mee je te verstaan. De televisie geeft aan te luisteren, maar je stemgeluid wordt dan niet geregistreerd.

Weinig opslagcapaciteit

De mediaspeler is alleen bedoeld om apps op te installeren, het plaatsen van meerdere films op de Mi Box gaat niet lukken. Er is relatief weinig opslagcapaciteit, slechts 8GB en daar moet de installatie van Android nog vanaf. Er blijft dus maar een paar GB over en dat is net voldoende voor één Full HD-film. Gelukkig heeft Xiaomi wel een USB-poort toegevoegd, je kan dus eenvoudig een grote USB-stick of externe schijf via USB aansluiten. Mocht je beschikken over een NAS in je netwerk, dan kan je die ook eenvoudig koppelen en je videocontent vanaf je NAS-streamen. Mocht je NAS voorzien zijn van uitgebreide software, bijvoorbeeld een QNAP of Synology, dan kan je ook Google Cast gebruiken wat zit ingebakken in de Mi Box. De lage prijs rechtvaardigt het gebrek aan opslag wat ons betreft wel degelijk, Xiaomi heeft ergens een uitruil moeten maken voor die 4K-mogelijkheden, maar tegelijk merk je in het dagelijks gebruik wel dat het af en toe onhandig is. Wat meer opslagcapaciteit was op zich best prettig geweest.

4K & Full-HD content bekijken

Framedrops op Full-hd zijn er niet te merken en doorspoelen op bijvoorbeeld Netflix gaat ontzettend snel. Op 4k heeft de box wel te maken met wat problemen. Als je doorspoelt, moet hij enige tijd laden. Dat is toch jammer en niet helemaal wat je verwacht. Wat ons betreft blijven deze problemen wel redelijk beperkt en valt er wel mee te leven. Het is niet zo dat je geduld wordt getergd bij het doorspoelen.

Gaming & apps

Een belangrijk voordeel van Android TV is de uitgebreide selectie aan apps die beschikbaar zijn. Je kan niet alles zomaar installeren, want door het gebrek aan opslagcapaciteit wordt je gedwongen keuzes te maken. Deze mediaspeler is echt alleen bedoeld om video’s op af te spelen en de apps die je daarvoor nodig hebt passen allemaal prima op de mediaspeler. Dat blijkt ook wel als we proberen een game te streamen naar de televisie, dit werkt niet goed en het beeld hapert enorm, de mediaspeler heeft onvoldoende rekenkracht om dit goed te ondersteunen. Andere apps werken verder prima. Als je bijvoorbeeld Netflix installeert, kan je hem vrij snel gebruiken en werkt de app soepel. Er zijn nauwelijks haperingen te bespeuren bij het gebruik en dat maakt het een fijn apparaat. Het helpt dat het systeem verder vrij eenvoudig in gebruik is. De integratie tussen de mediaspeler en bijvoorbeeld een iPhone is weliswaar iets beperkter, want met een Android-toestel werkt het net even wat beter. Wel kan je Google Cast gewoon gebruiken op de iPhone.