3min

Uiterlijk & software

De Apple iPhone 8 wordt zoals gebruikelijk geleverd geleverd met alle gebruikelijke accessoires. In de doos tref je dus een pennetje aan om de sim-tray te openen, uiteraard een oplader en een hoofdtelefoon. Deze is voorzien van een Lightning-aansluiting, omdat ook de iPhone 8 en 8 Plus niet meer over een 3,5mm-aansluiting beschikken. Mocht je nog een hoofdtelefoon hebben zonder deze aansluiting, dan kun je het eveneens meegeleverde verloopje van Lightning naar 3,5mm gebruiken.

Design van het toestel

Wij vinden de iPhone 8 Plus er weer mooi en strak uitzien, al is dat uiteraard een persoonlijk oordeel. Het is wel zoals hierboven al aangehaald het zoveelste Apple-toestel met hetzelfde design. Snel vaststellen of je met een iPhone 6, 7 of 8 te maken hebt, is niet altijd even eenvoudig. Dit betekent ook dat de iPhone 8 en 8 Plus niet meegaan met de trend van het steeds verder terugbrengen van de dikte van de bezels. Dit zorgt ervoor dat de iPhone 8 Plus met 5,5-inch scherm in een relatief forse behuizing zit. Met name boven en onder het scherm zijn de bezels dik. Onderaan zit nog veel ruimte voor de thuisknop en een vingerafdrukscanner en bovenaan alle plek voor de stereo en een selfiecamera. Ook tref je helemaal bovenaan een lichtsensor aan. Aan de achterkant van het toestel een kleine vernieuwing: het toestel is er van glas gemaakt. Dat is volgens Apple allesbehalve breekbaar: het gaat om door het bedrijf zelf ontwikkeld glas dat een flinke valpartij zou moeten kunnen doorstaan. Een voordeel van het glas is dat je het apparaat draadloos kan opladen, al is dat niet heel snel en levert Apple daar niets voor mee. Verder zien we de uitstulping die we kennen van dit design, in het geval van de iPhone 8 Plus voor de dubbele camera. Op de iPhone 8 zit nog een enkele.

De software: iOS 11

Apple heeft de iPhone 8 en iPhone 8 Plus voorzien van de nieuwste versie van zijn mobiele besturingssysteem – iOS 11. Voor een uitgebreid overzicht van alle mogelijkheden hiervan, verwijzen we je door naar onze artikel daarover, in deze recensie volstaan enkele korte opmerkingen. iOS 11 is vooral weer meer van hetzelfde, net als voorgaande versies van het besturingssysteem voerde Apple vooral optimalisaties uit. Qua uiterlijk krijg je dus grotendeels wat je vermoedelijk al gewend bent van de software. De knoppen zijn groot en makkelijk te bedienen en apps zien eruit zoals je vermoedelijk gewend bent. Vooral nieuw is het bedieningspaneel, dat er op het eerste gezicht wat rommelig uitziet, maar voor de verandering niet uit meerdere pagina’s bestaat. Ook kan je het deels zelf instellen en kiezen welke knoppen je wil zien. Verder is het notificatiescherm nu gelijk aan het lockscreen en zie je groot de tijd staan en wat meldingen die je ontvangen hebt. Nieuw is verder nog de stem van Apple’s Siri, die iets meer meeleeft en ‘emoties’ toont. Dat houdt vooral in dat de intonatie van Siri soms iets anders is, wat een geinige gebruikservaring oplevert. Significant veranderd is verder de manier waarop Apple documenten en foto’s opslaat (die zijn nu wat kleiner) en het nieuw toegevoegde bestandssysteem. Voor het eerst in de geschiedenis van het mobiele OS van Apple is er een overzicht van laatst geopende bestanden te vinden. Heel interessant is dat niet, want echt veel informatie valt er niet in te vinden. Tegelijk was het wel een stap waar we al langer op zaten te wachten en is het mooi dat Apple die eindelijk genomen heeft. Tot slot voegt Apple nog de ARkit toe, die ontwikkelaars meer mogelijkheden biedt om augmented reality tools te ontwikkelen. Dat is handig, maar levert vooralsnog weinig interessants op. Een van de interessante toepassingen die we tot nu toe hebben gezien is de app van Ikea, waarmee je meubels in je woonkamer kan plaatsen om te zien hoe mooi ze daar zouden staan.