3min

Tags in dit artikel

Bouwkwaliteit en gebruik

Bouwkwaliteit


Wanneer we de bouwkwaliteit van de Toshiba onder de loep nemen zijn we aangenaam verrast. De kleine laptop voelt lekker stevig aan en voor de buitenkant van de NB550D zijn stevige materialen gebruikt. Zodoende kan de laptop wel tegen een stootje. Dit is zeker een pluspunt wanneer we weten dat deze kleine laptop vaker mee zal reizen dan een laptop van 17 inch.

Wanneer we aan de binnenkant van de Toshiba bekijken blijft deze positieve indruk hangen. Ook aan de binnenkant oogt en voelt alles erg solide. De bies van het beeldscherm biedt de juiste bescherming en maakt het scherm erg stabiel en stevig. Als je gebruik maakt van het toetsenbord zal je merken dat de toetsen een stevige input vereisen.



Door de geringe ruimte op het toetsenbord is deze niet altijd even vriendelijk in gebruik en typ je vooral bij de speciale tekens nogal eens verkeerd. Een ander klein minpunt wat wij aan de laptop konden ontdekken zijn de dunne roostertjes over de luidsprekers. Deze zijn wel erg dun en voelen totaal niet stevig aan. Niemand zit er op te wachten om door deze roostertjes heen te drukken en daardoor je luidsprekers te beschadigen.

Gebruik


Wanneer we de laptop aanzetten voor gebruik valt ons op dat deze kleine rakker slechts een 1GHz-machine is, weliswaar een dual-core maar toch maar 1 Ghz. In tijden dat sneller als beter wordt gezien is het weer even wennen om gebruik te maken van een laptop die een kloksnelheid van slechts 1GHz heeft. Het opstarten van windows heeft ruim zijn tijd nodig. Echter is dit ook weer niet in buitensporige proporties maar wel het vermelden waard.



We gaan er in deze situatie er van uit dat de Toshiba vooral zal gebruikt worden voor wat tekstverwerking, internetgebruik en om muziek te luisteren. Wanneer er een programma opgestart wordt lijkt de Toshiba het vrij snel al wat zwaar te hebben met het draaien hiervan. Wanneer een programma eenmaal draait is er niets aan de hand. Hetzelfde geldt voor de situatie wanneer er een tweede of derde programma opgestart wordt. Het opstarten kost wat moeite, het draaien vervolgens minder.

Zonder het al te zwaar te hebben draait de Toshiba programma’s als Internet Explorer, Windows Media Player, Wordpad en Windows verkenner. Daarmee maakt de Toshiba zichzelf uitermate geschikt voor notities onder college’s, vergaderingen of wat simpel gesurf op de bank. Hiermee komen we gelijk op het volgende punt van de laptop, de accuduur. Het is voor een laptop van belang dat deze zo hoog mogelijk is. Verderop in deze review vind je dan ook de resultaten van de test met betrekking tot de accu die wij uitvoerden.



Toshiba heeft voor deze netbook gekozen voor de AMD Dual-Core C50 processor. Deze komt uit de nieuwe Brazos serie van AMD en beschikt over zowel een CPU als een GPU. Op de GPU valt weinig aan te merken grafisch kan deze processor prima een Full HD video afspelen zonder daarbij in de problemen te komen of te stotteren. De CPU daarentegen vinden we in alledaags gebruik toch wat tegen vallen. Deze had echt net iets sneller mogen zijn. Vooral wanneer je een hedendaagse doorgaande laptop of desktop gewent bent, kan de snelheid toch voor wat irritatie zorgen. Opstarten van programma’s of installaties duren net allemaal wat te lang. Helaas heeft AMD in deze serie nog geen snellere variant beschikbaar.