3min

Uiterlijk & software

Het unbox-moment verdient toch wel even wat aandacht. Eén van de eerste dingen die je achter het toestel aantreft, is een dun transparant hoesje. Erg netjes van OnePlus om dit accessoire mee te leveren. Voor velen is dit immers één van de eerste items die besteld wordt bij de aanschaf van een nieuwe smartphone. Het komt ook niet over als een goedkope cover; het voelt rubberachtig aan, wat voor een stevige grip zorgt. Wel zijn vette vingers snel terug te vinden. Wat we niet aantreffen is een hoofdtelefoon. Een opmerkelijke keuze, aangezien de OnePlus 5T wel beschikt over een 3,5mm-poort. Je zou het kunnen zien als een bezuiniging om het prijspunt te halen dat men bij OnePlus voor ogen had. Daarnaast zullen veel mensen toch ook hun eigen hoofdtelefoon gebruiken. Voor de rest zijn wel de standaard accessoires aanwezig, zoals het pennetje voor het openen van de sim-lade en een flink ogende oplader. Deze maakt gebruik van USB Type-C. Kort geleden werd bevestigd dat de smartphone ook daadwerkelijk snel oplaadt: 59 procent binnen een half uur en 93 procent binnen een uur.

Het ontwerp van het toestel

Ook over de telefoon zelf zijn we qua uiterlijk te spreken. Wel moeten we opmerken dat nu iedereen voor de extreem dunnen bezels gaat, smartphones weer meer en meer op elkaar gaan lijken. Het verschil tussen bijvoorbeeld de Galaxy S8, LG V30 en OnePlus 5T is vanaf de voorkant niet altijd even duidelijk. Of dat een probleem is, moet iedereen natuurlijk voor zichzelf bepalen. De achterkant is van aluminium en heeft met wat verbeelding iets weg van de iPhone 8 Plus. Ook bij de OnePlus 5T vinden we een uitpuilende, verticale camera. Echt goed afgewerkt komt deze flinke camera niet over. Dat geldt wel voor de rest van het uiterlijk: net boven het logo vinden we een vingerafdrukscanner, onder is de 3,5mm-aansluiting, een luidspreker en een usb-poort en aan de zijkanten de powerknop, volume knop en een schakelaar om de smartphone op stil of niet-storen te zetten.

Besturingssysteem en eigen laag

OnePlus kiest opvallend genoeg voor Android 7.1.1 Nougat als besturingssysteem. Inmiddels is Android 8.0 al sinds augustus uit. Gebruikers van de OnePlus 5T beschikken voorlopig dus niet over de features die die versie met zich meebrengt. Dat is best zonde voor een nieuwe smartphone. De OnePlus 5T is nog altijd voorzien van de eigen OxygenOS-schil, waardoor extra mogelijkheden zijn toegevoegd. Bijvoorbeeld het inschakelen van verschillende bewegingen wordt hiermee mogelijk. Allerlei opties zijn zo te activeren. Denk aan het vegen over de vingerafdrukscanner voor verschillende interacties, zoals het omlaag schuiven voor het controleren van meldingen en het omhoog schuiven om het meldingspaneel te sluiten. Ook handig is het vegen met drie vingers over het scherm om een screenshot te maken. Dit is niet uniek voor OnePlus overigens, soortgelijke zaken hebben we onder andere ook bij Huawei al gezien. Een ander trucje van OxygenOS waar we gewend aan zijn geraakt, zijn de instelbare knoppen. Daardoor kunnen de digitale home-knop, recent-knop en vorige-knop ingesteld worden zoals jij dat wilt. LG doet iets soortgelijks in de laag die dat bedrijf over Android heen bouwt. Er valt te kiezen uit het lang ingedrukt houden en dubbeltappen, die functies activeren als scherm uitschakelen, gesplitst scherm openen/sluiten of zoeken via spraak. Ook kun je ervoor kiezen om twee keer op de powerknop te drukken voor het activeren van de camera.