4min

Certificeringen, overige hardware en software

Naast het uiterlijk van de Cat S41, is voor een toestel zoals dit ook belangrijk wat hij allemaal kan verdragen. Het zal je niet verbazen dat het toestel IP68-gecertificeerd is. Hij kan 60 minuten in 2 meter diep water liggen zonder dat er water binnendringt. Daarnaast kan hij een val van 1,8 meter doorstaan en is hij voorzien van de MIL-STD-810G-certificering, afkomstig van het Amerikaanse leger. Voor dit soort specificaties geldt dat het minimale waarden zijn overigens. Dat wil zeggen, ze geven aan dat het toestel ten minste dit aankan, meer is zeker niet uitgesloten. Daar worden echter geen beloftes over gedaan. Op basis van de specificatielijst, valt verder nog een ding echt op. Dat is de accu, die een enorme capaciteit van 5000 mAh heeft. Dat schept verwachtingen als het gaat om de accuduur in ieder geval. In snelladen is voorzien door Caterpillar. De Pump Express 2.0-fast charging standaard (van MediaTek, die ook de SoC levert voor dit toestel) wordt ondersteund. Het toestel levert de accucapaciteit overigens niet alleen aan zichzelf, je kunt er ook andere apparaten mee opladen. Hiervoor kun je het meegeleverde verloopje gebruiken.

SoC en paneel

Verder zijn de specificaties niet bijster spannend. De SoC is een MediaTek MT6757, een chip met acht Cortex-A53-rekenkernen. Dit zijn relatief zuinige kernen, maar niet bijster krachtig. Vier ervan zijn wat hoger geklokt dan de andere vier (2,4 vs 1,7 GHz), in een big.LITTLE-configuratie. In totaal is er voorzien in 3 GB RAM en is er 32 GB aan interne opslagcapaciteit beschikbaar. Dit kun je dus nog uitbreiden middels microSD. Hieronder voor de volledigheid een grafiek waarin de prestaties van de Cat S41 worden vergeleken met andere smartphones bij de realistische PCMark Work-test, die een simulatie biedt van dagelijks gebruik van een toestel:

Benchmark: Crossplatform: PCMark – Work 2 performance

Caterpillar heeft bij de Cat S41 gekozen voor een IPS-paneel met een Full HD-resolutie (de voorloper, de S40, had nog een 720p-paneel). Op een paneel met een diagonaal van 5 inch is dat uitstekend bruikbaar. Het paneel heeft een hoge maximale helderheid, waardoor het ook op een zonnige dag buiten goed afleesbaar is. Zo goed als een AMOLED-scherm met afdoende helderheid is het niet, maar zeker bruikbaar. Uiteraard is ook de Cat S41 voorzien van camera’s, aan de voorkant en aan de achterkant. Voorop heeft deze een sensorresolutie van 8 MP, achterop van 13 MP.

Connectiviteit

De Cat S41 beschikt over dual-band wifi. Verwacht hier geen 802.11ac, het is nog 802.11n. Verder is er voorzien in Bluetooth 4.1 en NFC. De gebruikelijke GPS-standaarden worden eveneens ondersteund. Zoals je in 2018 mag verwachten van nagenoeg ieder toestel, kun je verbinding maken met LTE-netwerken (maximaal 300 Mbps down, 50 Mbps up).

Software

Op het gebied van software is de Cat S41 niet het modernste toestel. Het draait nog op Android 7.0. Het is een nagenoeg stock versie van het besturingssysteem, al heeft Caterpillar er wel enkele ‘hacks’ op toegepast. Zo heb je bij de toggle switches die je te zien krijgt als je van de bovenrand naar beneden veegt de mogelijkheid om de onderwatermodus in te schakelen. Doe je dit, dan reageert het scherm niet meer op aanrakingen. Deze modus is bedoeld als je onderwater foto’s of video’s moet schieten. Verder zien we enkele apps met een Cat-vormgeving. Er is een eigen app store (die overigens gewoon doorverwijst naar de Play Store), die App Toolbox wordt genoemd. Deze store is gevuld met apps die gericht zijn op gebruik in omgevingen waarvoor het toestel bedoeld is. Zo zijn er Construction Apps, maar ook Farming Apps bijvoorbeeld. Er is ook een shortcut (in de vorm van een app) naar de support website, waar je bijvoorbeeld de handleiding kunt bekijken.

Twee apps met een Cat-vormgeving die daadwerkelijk iets ‘doen’ op het toestel zijn de camera-app en de Share-app. Die laatste start je op als je een ander apparaat wilt aansluiten op de Cat S41 om op te laden. In de camera-app valt met name de Picture-in-Picture-modus op. Hiermee kun je met een frontcamera een PIP in de foto maken die je schiet met de hoofdcamera.