4min

Alleen een app

Voor die twee tientjes minder krijg je dus een apparaat dat qua hardware niet onderdoet voor de Netgear Orbi. Dat is een goed begin. Zyxel heeft zoals het hoort bij deze generatie multi-room wifi-apparatuur ook een app ontwikkeld. Hiermee kun je het systeem installeren en beheren. Zyxel maakt wat ons betreft wel de fout die bijvoorbeeld ook Linksys maakte vorig jaar door alleen een app beschikbaar te stellen bij de introductie van de Velop. Dat beperkt de mogelijkheden behoorlijk. Linksys is inmiddels bijgedraaid. Voor Velop is een webinterface opgetuigd. Het zou ons verbazen als Zyxel niet ook tot die conclusie komt.

Maar goed, op dit moment moet we het doen met de app. Die ziet er uitstekend uit overigens. Hij is ook gebruiksvriendelijk. Althans, als je ermee instemt om in te loggen met je Zyxel-account. Doe je dat niet, dan krijg je iedere keer dat je de app opstart de vraag of je dit wilt doen. Dat is best irritant. De meerwaarde van inloggen is dat de configuratie in de cloud opgeslagen wordt. Je kunt de Multy X dan vanaf meerdere apparaten met hetzelfde account beheren. Het zal ook ongetwijfeld een meerwaarde hebben als je ondersteuning wenst. Dan kan men ook sneller zien waar het eventueel aan schort. Zoals gezegd ziet de app er best fraai uit. Je kunt zelfs de afbeeldingen personaliseren. Het is alleen niet de snelste app die we ooit hebben gebruikt. Af en toe is hij zelfs storend langzaam. Nu hoef je doorgaans niet zo heel vaak in een beheerapp van een router te zijn gelukkig, dus heel erg vinden we dit niet. Goed om te weten is overigens nog dat je alleen de routermodule moet voorzien van nieuwe firmware via de app, de satellieten worden dan ook bijgewerkt.

Installatie

De installatie van Multy X verloopt in het algemeen uitstekend op onze Samsung Galaxy Note 8. In de modules is Bluetooth ingebouwd, waarmee de verbinding met een mobiel apparaat gelegd kan worden. Je hoeft op geen enkel moment uit de app. Ook niet om het nieuw aangemaakte SSID te selecteren in je lijst met netwerken. Je geeft dan vanuit de app opdracht aan Android om die verbinding te leggen.

Bij iedere stap wordt verder duidelijk aangegeven waar het systeem mee bezig is. Het zou alleen wel handig zijn om er een voortgangsbalkje in te bouwen. Het duurt soms best lang, iets wat we bij nagenoeg alle mesh-systemen hebben ervaren. Als je dan kan zien dat de boel in ieder geval niet is vastgelopen, is dat wel zo prettig. Het toevoegen van de tweede module aan het systeem gaat iets anders in zijn werk dan de eerste. Je bent immers geen netwerk meer aan het opzetten. De meest opvallende stap van dit proces is de controle of het signaal sterk genoeg is. Dat gaat bij ons niet goed vanaf de locatie waar we de satelliet willen hebben (dezelfde locatie waar we tot nu toe alle satellieten hebben neergezet). Deze check komt dan in een loop terecht. Het vervelende is dat het wel een noodzakelijke stap is om het geheel in gebruik te kunnen nemen. Druk je dit weg, dan zie je naast je Multy X-router een Access Point in je omgeving staan, maar die is niet verbonden met de router.

Bij het bepalen of het signaal tussen de twee modules goed genoeg is, liep het regelmatig spaak. 

Dit probleem is er niet meer als we de twee modules dichter bij elkaar zetten. Het is in ieder geval een puntje om aan te werken en doet ook vermoeden dat de verbinding tussen de twee modules in onze standaardopstelling niet zo goed is als we van andere systemen gewend zijn. Nadat de module was toegevoegd werkte deze wel op de gewenste locatie.

Mogelijkheden

Qua mogelijkheden moet je geen wonderen verwachten van de Zyxel Multy X. Dat kan ook bijna niet als je alleen een app beschikbaar hebt natuurlijk. Toch zijn er wel wat mogelijkheden ingebouwd. Je moet er wel even voor zoeken, maar zaken zoals Port Forwarding en DMZ kun je instellen.

Ben je nog tevreden over je huidige router en wil je alleen de wifi gebruiken van Multy X? Dat kan, je moet de router dan in Bridge Mode zetten. Een handige extra feature is de ingebouwde diagnosetool. Hieronder zie je het resultaat hiervan:

Je krijgt na afloop van de test te zien hoeveel bandbreedte je tot je beschikking hebt en waarvoor dit geschikt is. Let wel, we hebben bovenstaande test gedaan terwijl de twee modules naast elkaar staan. Vandaar dat de prestaties van de tweede module (Bedroom) in het midden niet zo goed zijn. Als twee van dit soort krachtige apparaten te dicht bij elkaar staan, ‘schreeuwen’ ze simpelweg te hard tegen elkaar. Er gaat dan veel verloren. Je moet de resultaten hierboven puur zien ter illustratie.

Table of contents