3min

De Google+-homepagina met updates en Sparks

Nu je weet wat de Circles zijn, wat eigenlijk de basis vormt van Google+, kunnen we terug naar de homepagina, om daar verder te gaan met de uitleg. Zoals gezegd heb je drie kolommen, met navigatie, je Stream/Timeline en nog een derde kolom met je contactpersonen, de mogelijkheid een Hangout te starten en reclame voor de mobiele apps van Google+.



Als we beginnen met de linkerkolom, de navigatiekolom, dan zie je daar van boven naar beneden al je Circles die je eerder hebt aangemaakt of al waren aangemaakt. Standaard zie je in je Stream/Timeline alle berichten van al je relaties, maar als je hier een van je Circles aanklikt, krijg je alleen de berichten te zien van je de relaties binnen een Circle.

Daaronder vind je Inbox en Meldingen. In de Inbox staan berichten die je hebt gedeeld met mensen die niet in je Circles voorkomen en in meldingen staan dezelfde berichten als onder het nummer bovenaan in de zwarte balk. Bijvoorbeeld: Pietje heeft je toegevoegd in een van zijn Circles of Pietje heeft gereageerd op je bericht ‘XYZ’. Beide wat minder spannende functies, maar wel handig.

Sparks


Op naar de volgende interessante functies: Sparks en Chatten. Om maar te beginnen met Sparks. Sparks is een manier om op de hoogte te blijven van je interesses. Je kan bijvoorbeeld Techzine.nl toevoegen aan je Sparks en als je daar dan op klikt zie je de laatst verschenen artikelen, je kan ook bijvoorbeeld voetbal opgeven of bloemschikken, of de Tour de France. Je krijgt dan automatisch recente artikelen of video’s te zien over het opgegeven onderwerp. Hoe deze lijsten precies opgemaakt worden, is niet geheel duidelijk, wel is duidelijk dat Google de updatefrequentie ervan nog wat moet verhogen. Ook zijn sommige websites helemaal niet te vinden in Sparks.


Het is in elk geval een handige functie om snel op de hoogte te blijven van je favoriete website of hobby. Of die in de toekomst ook gebruikt gaat worden, zal nog moeten blijken.

Chatten


Iets wat ook mogelijk is op Google+ is simpelweg chatten, een op een met je vrienden. Je geeft aan dat je beschikbaar bent om te chatten, eventueel met wie, zodat die persoon ook een e-mail krijgt, en je kan met elkaar communiceren. Naar wens kan de chat ook nog worden uitgebreid met video en/of audio en is er de mogelijkheid om bestanden over en weer te sturen of nog een derde of vierde persoon toe te voegen. Allemaal vrij simpel en basic en het lijk verdomd veel op de chatimplementatie die Facebook heeft onderin het scherm. Hier weinig innovatie van de kant van Google.



Stream/Timeline


Dan naar de Stream/Timeline-kolom. Hier zie je alle berichten van je al je relaties of mogelijk alleen van de relaties uit een bepaalde Circle, dit bepaal je zelf via het navigatiemenu, zoals eerder uitgelegd. Ook kan je hier uiteraard een nieuw bericht toevoegen aan je Stream/Timeline, een zogenaamde update. Zo’n update kan ook worden voorzien van een link, een foto, een video en natuurlijk van de huidige locatie waar je je bevindt. Voor dat laatste moet je overigens wel expliciet toestemming geven.



Nadat je het bericht hebt getypt, wat je wilt delen met andere relaties, kan je zoals eerder uitgelegd ook selecteren met welke Circles je dit wilt doen. Je hebt standaard Public, dan deel je met iedereen, maar je kan dat ook weghalen en bepaalde Circles invullen voor wie dit bericht is bedoeld.

Tot slot hebben we nog de rechterkolom. Daar zie je een samenvatting van je relaties en de mogelijkheid om deze allemaal te bekijken en te bewerken. Je komt dan uit op de pagina Circles die we eerder hebben besproken. Daaronder staat Hangouts, wat dat zijn bespreken we op de volgende pagina!