3min

Hangouts: een andere innovatie van Google

Google+ Hangout is in onze optiek een echte innovatie van Google. Het brengt echt wat nieuws naar de wereld van sociale media. Iedereen die lid is van Google+ en zich achter een computer bevindt (de functie werkt namelijk niet op smartphones, wel op Windows, Mac OS X en Linux) kan een Hangout starten. Om gebruik te maken van een Hangout moet er een klein stukje software op de computer worden geïnstalleerd.



Een Hangout is een videochat met beeld en geluid waar maximaal tien mensen tegelijk aan kunnen deelnemen. Het leuke aan een Hangout is dat één iemand hem opzet en enkele relaties uitnodigt, maar dat alle mensen die deelnemen aan de Hangout ook weer uit hun relaties mensen kunnen uitnodigen, ook als de andere deelnemers deze personen helemaal niet kennen. Een Hangout is dus echt een publieke chat waar iedereen elkaar kan uitnodigen en kan deelnemen.



Een Hangout beschikt overigens niet alleen over de video-/audiochat, maar ook over een tekstchat en een YouTube-functie. Via de tekstchat kunnen mensen die geen camera en/of microfoon hebben ook meepraten. De YouTube-functie stelt gebruikers in staat om gezamenlijk naar video’s te kijken. Er is een simpele zoekfunctie waarmee video’s op YouTube kunnen worden gevonden en afgespeeld. Elke gebruiker kan hier gebruik van maken en voor de hele groep een video instarten. Google+ zorgt ervoor dat iedereen hetzelfde beeld krijgt voorgeschoteld tot op de seconde nauwkeurig.



Op deze manier kan je dus ook praten over de video. Wel worden tijdens het bekijken van de video’s alle microfoons uitgezet en moet je op een knop drukken om deze tijdelijk te unmuten en te kunnen praten. Dit is om te voorkomen dat het geluid een eigen leven gaat leiden.

In de standaardsituatie waarbij er dus niet naar video’s wordt gekeken, maar mensen gewoon met elkaar in gesprek zijn, zorgt de software van Google er automatisch voor dat de persoon die aan het praten is op het hoofdscherm verschijnt. Je kan de andere deelnemers overigens wel in de gaten houden: hun videostream wordt in een thumbnail onder het hoofdscherm weergegeven. Door op een van de thumbnails te klikken is het automatisch schakelen ook uit te zetten.



Wij hebben bij Techzine inmiddels een hele avond doorgebracht in een Hangout met enkele redactieleden, om te kijken hoe het werkt, of het werkt, en of we er blij van worden of dat het eigenlijk toch tegenvalt. Wij vonden het wel leuk: Google heeft echt goed nagedacht over de functionaliteit en het brengt echt iets nieuws. Of deze functie ook veel gebruikt zal worden moet nog blijken. Voor (zakelijke) besprekingen is het in elk geval erg makkelijk, gebruiksvriendelijk en goedkoop, Google+ is namelijk gratis. Dat hadden we geloof ik nog niet vermeld.

Gezien je in een Hangout alleen kan komen via een uitnodiging, hoeven we geen chatrouletteachtige situaties te verwachten, waarbij mensen meer hun geslachtsdelen laten zien dan hun gezicht, waarmee deze dienst al een stuk betrouwbaarder is. Google heeft overigens wel een knop ingebouwd waarmee misbruik kan worden gemeld.