5min

Google+ op je smartphone en de toekomst

Google+ op je smartphone


Op het moment van schrijven is er alleen een Android-app beschikbaar en webapps voor alle andere platformen. Google heeft al laten weten dat er meer mobiele apps in ontwikkeling zijn en binnenkort beschikbaar komen, zo ook een iOS-applicatie voor de iPhone.

De mobiele appplicatie van Google+ is ook te vergelijken met de bestaande Twitter- en Facebook-applicaties. Als er iets gebeurt binnen je Circles, zal je hier direct een melding van krijgen in je messagebar en kan je de applicatie opstarten om op je Google+ Stream/Timeline te kijken.



Ook kan je uiteraard in de mobiele applicatie updates plaatsen in je Stream/Timeline net zoals je dat bij Facebook kan of misschien wel op Twitter doet. Je kan aan deze updates ook foto’s toevoegen die al op je telefoon staan of welke je op dat moment via de Google+-applicatie maakt met de camera op je smartphone. Foto’s die je met deze applicatie maakt worden direct geüpload naar Google+, zodat je ze meteen kan gebruiken.



Verder is het ook mogelijk om met de mobiele app je Circles en relaties te beheren. Ook kan je relaties toevoegen aan je Google+-profiel.

Huddle


Tot slot is er nog de berichtendienst genaamd Huddle. Deze berichtendienst maakt het mogelijk om kort en snel berichten met elkaar uit te wisselen. Als de personen die in gesprek zijn (kan een op een maar ook met een hele Circle) allemaal gebruikmaken van Huddle, dan verloopt dit uiteraard via de internetverbinding van de smartphone en hoeft hier niet extra voor betaald te worden. Mochten er relaties zijn die niet over Google+ beschikken, dan kunnen de berichten in de toekomst ook per sms worden afgeleverd. Op het moment van schrijven is dit in Nederland nog niet mogelijk.

Huddle kan dus gezien worden als een soort van tegenhanger van WhatsApp, alleen maakt Huddle puur en alleen gebruik van tekstberichten zonder mogelijkheden voor afbeeldingen. Wel kan Huddle met een hele Circle tegelijk communiceren.



Voor de niet-Android-toestellen is het momenteel al wel mogelijk om Google+ mobiel te gebruiken. Gebruikers daarvan kunnen gebruik maken van een WebApp, die een leuke ervaring biedt maar toch minder goed is dan een echte mobiele app. Op termijn zullen er voor meer platformen mobiele apps worden gebouwd.

Toekomst


De toekomst van Google+ is er uiteraard ook een waar al veel over wordt gesproken. Waar wil Google heen met de dienst? Krijgen mensen in de toekomst de mogelijkheid om zelf hun data te beheren? Komen er ook apps voor Google+? Komt er een API?

Allemaal vragen waar Google officieel nog geen antwoord op heeft gegeven, maar waar we via enkele interviews van grote Amerikaanse media toch al achter zijn gekomen.

Zo heeft Google laten weten dat alle content op Google+ eigendom blijft van de gebruiker die het plaatst. Je behoudt dus zelf de rechten en je krijgt straks ook de mogelijkheid om deze te exporteren en te beheren op een manier hoe jij dit wenst. Google is niet van plan om andere diensten te gaan blokkeren of het de gebruikers lastig te maken.

Op de vraag wat voor plannen Google nog heeft met Google+, werd voornamelijk geglimlacht. Hiermee willen de productmanagers eigenlijk zeggen: we hebben nog genoeg plannen, maar we gaan niet alles prijs geven. Wel wilden ze prijs geven dat er in de toekomst API’s en Apps zullen komen voor Google+. Alleen dat daar op dit moment nog niet de focus op ligt.

Google heeft laten weten dat de prioriteit nu ligt bij het opzetten van het nieuwe sociale netwerk, zorgen voor voldoende capaciteit in zijn serverparken en zorgen dat het aantal gebruikers gestaag en gecontroleerd groeit (daarom maakt Google ook gebruik van een invitesysteem).

Google zal ook nog de nodige tijd gaan besteden aan het oplossen van bugs die nog in de software zitten en het gladstrijken van de prestatieproblemen. Ook wil het kijken waar gebruikers tevreden over zijn of waar juist klachten over binnenkomen, zodat het sociale netwerk nog verder verbeterd kan worden voordat het echt voor het grote publiek beschikbaar komt.

Een andere vraag die vooral vanuit de uitgevers en de media komt, is: wat voor functies komen er voor websites? Op Facebook kunnen websites bijvoorbeeld een Page aanmaken waar ze alle updates van hun website op publiceren. Komt er ook zoiets bij Google+ of moet er voor een website ook gewoon een Google+-account worden aangemaakt? Op deze vraag moeten ook wij het antwoord schuldig blijven. Google heeft hierover nog geen uitspraken gedaan. Het meest voor de hand ligt dat zoiets zal worden geïntroduceerd als ook de API beschikbaar komt.

Problemen


Niet alles in Google+ is al koek en ei. De dienst werkt en is online, maar het is nog zeker niet stabiel en er zitten ook nog wat fouten in de software. Zoals aangegeven hebben wij met de redactie een hele avond doorgebracht in Google+. We hebben allemaal te maken gehad met pagina’s die tijdelijk niet meer wilden laden, Hangouts die er spontaan mee stopten en opnieuw moesten worden opgezet en vertalingen die echt beter kunnen. Wel konden we merken door deze problemen dat de ontwikkelaars bij Google nog steeds hard bezig zijn om zaken te verbeteren en uit te breiden.

Ook snappen we best dat Google niet ineens de poorten kan openzetten en iedereen kan binnen laten, vandaar het invitesysteem. Echter, Google heeft alle mogelijkheden om nieuwe mensen toe te laten tot het sociale netwerk afgesloten.

Het had eerder vandaag de functie om mensen uit te nodigen al uitgeschakeld, maar via een omweg konden mensen toch nog binnenkomen. Hier is massaal gebruik van gemaakt waardoor Google waarschijnlijk nu echt capaciteitsproblemen ondervindt en deze zullen eerst moeten worden opgelost. Tot die tijd moeten gebruikers die graag een uitnodiging willen afwachten. Op eBay zijn de eerste veilingen voor 10, 20 of zelfs 30 dollar al online gekomen, waarbij een Google Invite wordt beloofd. Trap er niet in: het systeem zit momenteel echt op slot!