Review: Dell XPS 14 Ultrabook

Hardware
Review: Dell XPS 14 Ultrabook

Inleiding

De ultrabookstrijd is sinds eind 2011 losgebarsten, maar het Amerikaanse Dell heeft zich nog niet terdege in de strijd gewikkeld. Natuurlijk heeft het bedrijf al wel enkele ultrabooks op haar naam staan, maar echte MacBook Air-killers waren dit tot nog toe niet.

Misschien is dat de reden dat Dell het nu over een andere boeg wil gooien met de XPS 14. Deze laptop valt volgens Dell onder de noemer ultrabook, maar in mijn ogen is dat niet geheel het geval. Deze laptop is namelijk aanzienlijk zwaarder dan de gemiddelde laptop. Ook de aanwezigheid van een traditionele harde schijf, weliswaar met 32 GB cache, doet mij twijfelen of ik dit systeem wel echt als ultrabook kan zien.


Hoe dan ook, Dell is zelf van mening dat de XPS 14 een ultrabook is en zo zal ik het product dan ook beoordelen. Naast de -in mijn ogen negatieve- verschillen met de gemiddelde ultrabook zijn er ook opvallende voordelen aan de XPS 14. Zo heeft dit systeem een optionele discrete videokaart, waardoor het wellicht op gaminggebied wat weet te presteren. Dat zou een grote streep voor betekenen ten opzichte van diezelfde gemiddelde ultrabook.

De Dell XPS 14 komt in maar liefst vier verschillende varianten op de markt. Je kan je keuze onder andere maken op de website van Dell. De modellen variëren aan de hand van de specificaties qua prijs tussen de 1299 en 1849 euro. Het goedkoopste model vind je in onze prijsvergelijker echter voor een prijs van 1084 euro.

Van Dell ontving Techzine de variant van 1449 euro, welke een Intel Core i7-processor bevat in combinatie met 8 GB werkgeheugen en een hybride harde schijf met 32 GB SSD en 512 GB conventioneel geheugen. Voor de grafische prestaties vind je in alle modellen, behalve het goedkoopste, een discrete videokaart. Het gaat om de NVIDIA GeForce GT 630M met 1 GB werkgeheugen.