2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Chrome OS: eerste gebruik

Het idee achter deze Chromebook is dat die zich onderscheidt in eenvoud, snelheid en veiligheid. We gaan nu beter kijken naar Chrome OS zelf. Wat is het? Wat kan het? Hoe werkt het? En is het iets?

ChromeOS is een op Linux gebaseerd opensourcebesturingssysteem dat zich volledig richt op het web. Zo draaien vrijwel alle applicaties (99 procent) op het web, wordt de meeste gebruikersdata ook opgeslagen op het web (in de cloud), valt er eigenlijk niets te installeren op de Chromebook en kan iedereen er mee werken. Dat is kort samengevat een Chromebook.

Als we er stapsgewijs doorheen lopen krijg je een beter beeld van het besturingssysteem, de mogelijkheden en de tekortkomingen, want ook die zijn er. Als je Chrome OS voor het eerst opstart, krijg je een scherm te zien waarin je je taal moet selecteren en je WiFi-netwerk. Uiteraard moet je ook je netwerksleutel invoeren zodat de Chromebook kan verbinden met het internet.



De Chromebook gaat dan ook meteen controleren of er een nieuwe versie van het besturingssysteem beschikbaar is, mocht dat zo zijn dan wordt deze direct gedownload en geïnstalleerd. Je hoeft hier niets voor te doen en nooit op volgende of installeren te klikken, alles gebeurt automatisch.

Een van de voordelen van Chrome OS is dat het besturingssysteem zichzelf onderhoudt, updatet en controleert. Je hoeft hier niets aan te doen, ook zal een Chromebook je niet lastig vallen met allerlei meldingen en automatische opnieuw opstarten. Zodra je uitlogt of zelf opnieuw opstart zal de Chromebook zichzelf bijwerken naar een nieuwe versie, indien beschikbaar.

Na het controleren op updates moet je de hoofdgebruiker aanmaken. Dit wordt echter niet heel duidelijk aangegeven, maar de eerste gebruiker die wordt aangemaakt op een Chromebook is ook meteen de hoofdgebruiker en is in sommige gevallen de enige persoon die bepaalde instellingen kan wijzigen. Iets waar wij pas in een later stadium achter kwamen.

Het aanmaken van een gebruiker is eigenlijk het inloggen of aanmaken van een Google-account. Als je al een Google-account hebt, kan je hier simpelweg op inloggen en wordt de gebruiker op de Chromebook aangemaakt. Indien je die niet hebt kan je je simpelweg registreren. Vervolgens kan je inloggen in het systeem met je Gmail-adres en wachtwoord.




Als je voor het eerst opstart wordt Chrome OS geladen met een introductiepagina over hoe de touchpad werkt. Een zeer eenvoudige, maar handige uitleg om de Chromebook optimaal te kunnen gebruiken. Als je het scherm met de uitleg van de touchpad hebt doorlopen, heb je het basischerm van ChromeOS voor je. Als je toevallig ook de Chrome-browser gebruikt op je Windows-, Mac- of Linux-pc, dan zal je opvallen dat Chrome OS vrijwel identiek is aan de Chrome-browser.