Review: Microsoft Office 2013 / Office 365 Home Premium

Inleiding

Microsoft brengt binnenkort versie 2013 van de Office-suite uit. Deze versie is al enige tijd af en verkrijgbaar voor de zakelijke markt, maar ligt binnenkort ook gewoon in de winkel. Waar Microsoft in versie 2007 groot inzette op de Ribbon, een compleet nieuwe interface van Office die we later ook deels terug zouden zien in Windows, is versie 2013 vooral een evolutionaire release, net als voorganger Office 2010, welke in 2009 werd uitgebracht.

Verwacht dus ook geen grote wijzigingen. In Office 2010 draaide het allemaal om rollen: Microsoft probeerde de functies te verbeteren voor de verkoopmedewerkers, voor de afdeling personeelszaken, voor onderzoek & ontwikkelingmedewerkers. Daarnaast voerde Office 2010 de Ribbon in álle applicaties in, zo werd in Office 2007 bijvoorbeeld Outlook nog niet voorzien van de nieuwe Office-interface.

In Office 2013 draait het veel meer om de cloud, ofwel online opslag. De standaardlocatie waar alle documenten in worden opgeslagen is daarom ook Microsoft’s eigen clouddienst SkyDrive, waarvan een applicatie ook standaard wordt meegeïnstalleerd. SkyDrive is Microsofts cloudopslagdienst voor gebruikers met een Microsoft-account en biedt standaard 7GB opslagruimte.

Naast de cloud draait het in Office 2013 ook om aanraakgevoeligheid, een functie waar Microsoft ook met Windows 8 veel nadruk op legde. Zo hebben bijna alle applicaties van Office 2013 een Touch Mode, waarmee de applicatie geoptimaliseerd wordt voor aanraakgevoelige schermen, evenals een Read-mode, waarmee je even rustig het document zonder afleiding kunt lezen. Echter, dat is lang niet alles wat er allemaal veranderd is in Office 2013. Op de volgende pagina zal ik beginnen met het bespreken van Word 2013, gevolgd door Excel, PowerPoint, Outlook en OneNote, Publisher en Access.