2min

Tags in dit artikel

, ,

Inleiding

Dat Nokia op het moment niet haar ‘Golden Years’ meemaakt mag duidelijk zijn. De afgelopen maanden zijn er veel ontslagen gevallen en verloor het bedrijf tevens de leiding als verkoper van smartphones aan Apple.

Maar, er waait ook een frisse wind door de kantoren in het Finse Espoo. Stephen Elop, de nieuwe CEO van Nokia, laat zijn stem gelden en zo ontstond er een diepgewortelde samenwerking met Microsoft. Het eerste Windows Phone-toestel van Nokia moet nog verschijnen, maar dat deze er zal komen is duidelijk. Nokia’s toekomst lijkt ook compleet in de handen van Windows Phone te liggen.

Vooralsnog moeten we het echter nog doen met Symbian, het oude en vertrouwde besturingssysteem voor Nokia-toestellen. Symbian is onlangs voorzien van de Anna-update. Met een nieuwe interface, een QWERTY-toetsenbord in portret-mode, vernieuwde Ovi Maps, een snellere browser en andere performance-updates moet Symbian^3 weer wat meer voeten aan de grond krijgen. Of het besturingssysteem echter een vuist kan maken tegen Android, iOS of Windows Phone beantwoord ik verderop in dit artikel.

De Nokia X7 is één van de eerste toestellen die voorzien wordt van Symbian Anna. De X-serie is gericht op entertainment. Met een AMOLED-scherm van vier inch is de eerste stap in ieder geval al gezet. De X7 bevat verder een qua specificaties wat teleurstellende processor. Het gaat om een ARM-processor met een kloksnelheid van 680 MHz.

Nokia positioneert de X7 niet alleen als entertainment-systeem, maar ook als een ‘sociale telefoon’. Dankzij de Anna-update is deze positionering tevens reëel te noemen, E-mail is voortaan direct zichtbaar op het hoofdscherm, alsook een continue stroom aan berichten van Twitter en Facebook.

De Nokia X7 is verkrijgbaar in twee varianten, met de benamingen ‘Dark Steel’ en ‘Silver Steel’. De telefoon kost op het moment van schrijven ongeveer 330 euro.