3min

Nieuwe functies & verbeterde apps (2)

Twitter- en LinkedIn-integratie


Er was al een Twitter-app die helaas op dit moment nog niet beschikbaar is in Nederland, maar nu heeft Microsoft zelf ook Twitter in het besturingssysteem ingebouwd. Dit uit zich in het feit dat je content zoals foto’s nu direct via Twitter kunt delen, maar ook door dat je tweets nu direct ontvangt in de People-hub, dat je in kunt checken en een update kunt plaatsen via de Me-hub, notificaties ontvangt van mentions en direct messages en ten slotte wordt de informatie nog eens geïntegreerd in je contacten, waar opnieuw alles samenkomt (Facebook, LinkedIn, evt. Twitter, Windows Live en wat je nog meer hebt ingesteld).

Het werkt echt heel goed en laat direct zien waarom Windows Phone zo goed is. In tegenstelling tot andere mobiele besturingssystemen waar je bezig bent met ‘apphoppen’ om de informatie te krijgen die je wilt, is in Windows Phone alles geïntegreerd door middel van de hubs.

Bij de Twitter-integratie moeten we overigens wel één minpuntje noemen: het direct twitteren vanuit de Me-hub mist een aantal functies, zo worden gebruikersnamen niet afgemaakt en herkent het besturingssysteem geen hashtags. Daarnaast is er ook geen ingebouwde ondersteuning voor pic.twitter.com, zodat je steeds de browser op moet starten om een foto in een tweet te zien. Het is wachten op de Twitter-app die dit wel kan, maar die dan weer helaas iets minder is geïntegreerd.

Verbeterde Facebook- en Messenger-integratie


Windows Phone had in het begin alleen Facebook- en Messenger-integratie. Echter, ook hier heeft Microsoft niet stilgezeten. De Facebook-integratie is verbeterd doordat nu Facebook-events in de kalender verschijnen en doordat het mogelijk is om via Facebook Places in te checken. Daarnaast is video sharing mogelijk en is het mogelijk om direct tijdens het uploaden van foto’s deze al te taggen via Facebooks gezichtsherkenningsfunctie. Ten slotte is het nu mogelijk om via Messaging met Messenger- en Facebook-contacten (via Facebook Chat) te chatten.



Messaging


In Messaging is nogal wat veranderd. Ten eerste is sms, Facebook Chat en Live Messenger geïntegreerd waarbij automatisch gewisseld wordt. Windows Phone kijkt of de contactpersoon aanwezig is, zo ja, dan stuurt het besturingssysteem automatisch een Facebook Chat- of Messenger-bericht, zo nee, dan wordt het toch een sms’je. Het mooie hieraan is dat alles in één enkele thread weergegeven wordt. Al je sms’jes en IM-gesprekken worden samengevoegd.

Het klinkt mooi op papier, maar op onze testtelefoon werkt het op de een of andere manier toch niet zo goed. Stel een contact stuurt namelijk iets via Messenger, dan komt dit bericht toch pas aan als we zelf op een bericht gaan controleren. Doen we dat niet, dan zien we het bericht niet verschijnen. Dit is niet hoe het zou moeten werken.

Overigens is het nu ook mogelijk om de groepsfunctie te gebruiken via zowel sms als mms als Live Messenger als Facebook Chat.

Find My Phone


Naast de nog te bespreken Marketplace die nu via internet beschikbaar is, zijn er ook de Find My Phone-diensten die ietswat vernieuwd zijn. Met deze dienst kun je via internet je telefoon traceren, vergrendelen, wissen en laten afgaan voor als je ‘m niet kan vinden. Het traceren is niet echt accuraat als je binnen zit, omdat dan de GPS niet werkt. Zodra je naar buiten gaat, kun je wel precies zien waar de telefoon is. Het vergrendelen en bellen van de telefoon via internet werkt erg goed en vooral snel. Bij vergrendelen is het bovendien mogelijk om een eigen bericht toe te voegen, zodat degene die je telefoon heeft gevonden, weet wat deze moet doen om contact met je op te nemen.