3min

Tags in dit artikel

, ,

Review: Telegram Messenger

Deze week ging er een schokgolf door de digitale wereld, toen bekend werd dat chatdienst WhatsApp voor een gigantisch bedrag wordt overgenomen door het sociale netwerk Facebook. De laatstgenoemde staat bij de meesten niet direct bekend om een hoge interesse in het waarborgen van de privacy van zijn gebruikers. Die persoonlijke gegevens vormen juist hetgeen waar Facebook zijn geld mee moet binnenharken. Veel mensen zochten daarom hun heil bij Telegram Messenger, een dienst die een hoge mate van veiligheid en privacy pretendeert.


Nu er veel mensen op zoek zijn naar een alternatief voor het overgenomen WhatsApp, komt Telegram Messenger ineens bovendrijven. Dat is niet zo verwonderlijk: Op de website van Telegram Messenger staat te lezen dat de dienst zich onder andere richt op het privé houden van gegevens door middel van versleuteling van berichten en servers verspreid over de wereld. Tegelijkertijd is de dienst snel, krachtig en open voor ontwikkelaars. Wat natuurlijk ook aanstaat: Telegram Messenger is gratis, voor WhatsApp betaal je jaarlijks een klein bedrag.

In deze recensie ga ik grotendeels uit van de iOS-versie van Telegram Messenger, hoewel ik ook de Android-versie aan de kaak voelde. De Android-variant is grotendeels gelijk aan deze app. Het kan zijn dat je bepaalde elementen net op een andere plaats terugvindt op Android. Ik testte iOS-versie 2.0.1 en Android-versie 1.3.24 van de app.

Er bestaat geen officiële applicatie voor Windows Phone. Dankzij de open API zijn er echter wel een groot aantal applicaties van derden beschikbaar, ook voor gebruik op Linux, Mac OS X en Windows.



Uiterlijk & gebruik


Wat betreft de interface en het gebruik zullen WhatsApp’ers maar weinig opnieuw hoeven aan te leren. Telegram Messenger oogt grotendeels hetzelfde en je kan je afvragen hoeveel het versturen van berichten überhaupt kan verschillen bij verschillende apps.

De installatie van Telegram Messenger is vrijwel identiek aan die van WhatsApp, afgezien van een aantal welkomstschermen: Je voert je mobiele telefoonnummer in en ontvangt vervolgens een sms-bericht met een activatiecode. Als die code niet aankomt word je gebeld en wordt de code in het Engels voorgelezen. Vul de code in en je bent klaar voor de start.

In de balk onderin het scherm staan drie verschillende iconen: Contacts, Chats en Settings. Daarmee is het wat eenvoudiger gehouden dan WhatsApp, dat ook nog knoppen voor Favorieten en Status heeft. Persoonlijk kon ik die extra knoppen missen als kiespijn, ik gebruikte ze nooit.

In mijn geval is Telegram Messenger nog niet heel drukbevolkt, maar ik zie wel mondjesmaat mensen binnenstromen. Elke keer als iemand uit je telefoonboek zich aanmeldt voor Telegram Messenger, zie je daarvan een bericht verschijnen wanneer je de app opent, wat in dit stadium een treffende toevoeging is.


Met Telegram Messenger verstuur je berichten, de huidige locatie, documenten, contacten, foto’s en video’s. Een leuke toevoeging is ook dat je op het web kunt zoeken naar afbeeldingen. Welke zoekmachine Telegram Messenger daarbij gebruikt is onduidelijk.

Telegram vs. WhatsApp


Ten opzichte van WhatsApp mist de mogelijkheid om een audiobericht te sturen. Telegram geeft op de website wel aan na te denken over een dergelijke functie. Ook is er geen mogelijkheid om aan te geven dat je niet zichtbaar wilt zijn voor andere gebruikers. Ik kan me voorstellen dat sommigen zo’n functie waarderen.

In Telegram Messenger kan je dan wel weer instellen of je al dan niet notificaties wilt ontvangen van een bepaald contactpersoon. Ook kan je het algemene notificatiegeluid wijzigen, of per persoon. Mocht je eventueel een vraag hebben, dan wordt die via een chatgesprek met Telegram Messenger afgehandeld. Via dat gesprek ontvang je ook andere meldingen betreffende de dienst.

Telegram Messenger is gratis te downloaden vanuit de App Store en Google Play.

Table of contents