2min

Tags in dit artikel

, , ,

Inleiding

Februari 2011, Nokia organiseert een persconferentie over de toekomst van het bedrijf. De verwachtingen zijn hooggespannen, want er moet iets gebeuren binnen het bedrijf. Nokia’s aandelen zakken gestaag en de kwartaalcijfers zijn keer op keer niet om over naar huis te schrijven. De oorzaak is duidelijk, Nokia’s positie als marktleider van de markt voor mobiele telefoons staat onder druk. Het wankelen van deze positie is geen verrassing, de ontwikkeling van Symbian loopt ver achter op de concurrentie en ook het toekomstige platform MeeGo lijkt niet de uitkomst te zijn voor een mooie toekomst voor het Finse bedrijf.

De keuze moet gemaakt worden tussen de mobiele besturingssystemen van Microsoft en Google, aangezien dit systemen zijn waar elke partij telefoons voor kán produceren. Zoals door velen werd voorspeld en verwacht, kiest Nokia voor een verregaande samenwerking met Microsoft. De reacties zijn verdeeld. Ingewijden denken dat Nokia inderdaad de juiste keuze heeft gemaakt, de massa had haar geld op Android gezet vanwege het open karakter van het besturingssysteem.

Inmiddels zijn we driekwart jaar verder en de lancering van de eerste Windows Phone van Nokia nadert met rasse schreden. Techzine ontving van de Finnen de Nokia Lumia 800, het duurste model van twee toestellen die werden aangekondigd. Het andere toestel is de Nokia Lumia 710, welke we in de toekomst nog gaan behandelen. Dit toestel verschijnt echter pas in 2012 op de markt.

De Lumia 800 is qua uiterlijk geen verrassing, we wisten al dat deze telefoon zo goed als identiek zou ogen als de Nokia N9, afgezien van enkele details. Zo heeft de Lumia 800 geen scherm van 3,9 inch, maar eentje van 3,7 inch. Dit zou een resultaat zijn van de eisen die Microsoft stelt aan Windows Phone-producenten.

Qua innerlijk zijn de N9 en Lumia 800 zeker niet identiek aan elkaar. In plaats van een ARM Cortex A8 van 1,2 GHz. heeft de Lumia 800 bijvoorbeeld een Snapdragon processor van 1,4 GHz in combinatie met een Adreno 205 grafische chip. Een betere processor dan de N9, maar de Lumia heeft wel weer minder geheugen, namelijk de helft van de 1 GB waar de N9 over beschikt, de Lumia 800 beschikt dus over ‘slechts’ 512 MB ram. Ook de opslagcapaciteit is niet variabel van 16 tot 64 GB, maar ligt vast op 16 GB.

De Nokia Lumia 800 is met een prijs van ongeveer 485 euro zeker niet de duurste smartphone van het moment. De Lumia wordt geproduceerd in zwart, roze en blauw, maar wordt in eerste instantie slechts in de eerstgenoemde uitvoering op de markt gebracht. De voornaamste concurrentie binnen het Windows Phone-segment komt waarschijnlijk van de HTC Titan, welke een veel groter scherm heeft. Deze telefoon kost ongeveer hetzelfde.

Kijken we naar andere platforms, dan is het Android-topmodel, de Samsung Galaxy S II echter wel een paar tientjes goedkoper, Apple’s topmodel, de iPhone 4S, is daarentegen dan weer een goede 150 euro duurder.