5min

Tags in dit artikel

, , , ,

Uiterlijk

De Asus Zenbook UX31 heeft een prachtig uiterlijk, in mijn ogen. Het geborstelde aluminium is bijzonder stijlvol te noemen. De deksel van de ultrabook is voorzien van een circulair geborstelde finish, de andere onderdelen zijn verticaal geborsteld. Ik vind het jammer dat het aluminium waarin het beeldscherm is bevestigd niet óók geborsteld is, dat had het helemaal afgemaakt, kan ik me voorstellen, maar misschien was het juist té geweest.



Natuurlijk is wat betreft het uiterlijk van ultrabooks de vergelijking met Apple kinderlijk eenvoudig gemaakt. Dat is natuurlijk deels omdat Apple er als eerste bij was om dit soort laptops op de markt te zetten en daarmee al een standaard heeft gezet. In vergelijking met de MacBook Air heeft Asus het qua afwerking helaas niet zo goed gedaan als Apple, veel randjes van de behuizing zijn net een beetje kartelig, al moet je best goed kijken wil je het opmerken. Al met al kan dan ook gesteld worden dat de afwerking zeker voldoende is, maar niet perfect.

Wat betreft de stevigheid van de behuizing is dit de stevigste ultrabook die ik de afgelopen weken heb gezien. Het scharnier van het scherm is lekker stroef en dat vind ik wel prettig over het algemeen. Bij de Toshiba Z830 viel het bijvoorbeeld op dat het scherm erg lang bleef ‘naklapperen’ wanneer de hellingshoek werd veranderd, bij de Zenbook is dit ook het geval, maar hier duurt het klapperen aanzienlijk minder lang waardoor het niet als storend wordt ervaren.

Dichtgeklapt


Als de laptop is dichtgeklapt, dan valt op dat de behuizing erg plat lijkt, maar dit blijkt deels optisch bedrog te zijn. De zijkanten van de behuizing zijn namelijk een beetje gebold, wat bijna niet te zien is. In het midden is de Zenbook dus aanzienlijk dikker dan aan de zijkanten. Dit scheelt bijna anderhalve centimeter.



De deksel van de Zenbook is donkerder dan de body, wat zeker opzet is, maar wat ik persoonlijk wat jammer vind. Voor de eenheid van het product was het denk ik goed geweest als beide delen dezelfde kleur hadden gehad.



Midden op het deksel is alleen het Asus-logo te vinden. Het logo is in het centrum van de circulaire finish geplaatst, wat een mooi effect aan het geheel geeft. Als de laptop omgedraaid wordt komt de verticale finish tevoorschijn. In de hoeken zijn vrij grote rubberen pootjes geplaatst zodat de behuizing niet direct op de ondergrond rust, wat voorkomt dat zandkorreltjes en ander klein grut voor krassen zal zorgen. Aan de achterste zijde van de onderkant van de Zenbook zijn flink wat grilletjes uitgespaard, ongetwijfeld ten bevordering van de koeling. De onderzijde is gemonteerd met een tiental TORX-schroefjes. Asus heeft goed zijn best gedaan deze keer, de schroefjes zijn namelijk zó klein, dat zelfs wij geen geschikte schroevendraaier hebben liggen om de laptop open te schroeven. Techzine beschikt inmiddels over een 40tal verschillende schroevendraaiers, maar deze nog niet. Ditmaal dus geen foto’s van de binnenkant.



Alle aansluitingen van de ultrabook zijn aan de zijkanten terug te vinden. Zo bevat de linker zijkant een USB 2.0-poort, een koptelefoonaansluiting en een SD- & MMC-kaartlezer. De andere zijde huisvest een klein LEDje waarmee de status van het systeem wordt aangegeven. Het LEDje knippert elke twee seconden bijzonder kort wanneer het systeem in standby is, wat ik niet erg prettig vind ogen. Eerlijk gezegd zie ik liever een LEDje dat oplicht en dan weer dimt. Naast dit LEDje bevinden zich ook nog een micro HDMI-, mini DisplayPort- en USB 3.0-poort. Als laatste is er een kleine poort om de adapter op aan te sluiten. Opvallend is de aanwezigheid van een mini DisplayPort-aansluiting. Buiten Apple hebben nog weinig fabrikanten deze standaard geadopteerd. Asus doet dit nu dus wel, maar zorgt er niet gelijk voor dat ook de nieuwe ThunderBolt-standaard wordt ondersteund, wat de Zenbook een nog grotere meerwaarde had kunnen geven.



Er mist dus wel het één en ander aan aansluitingen, zo zijn micro HDMI en mini DisplayPort nou niet de meest gangbare poorten. Gelukkig is er nog de adapter om de mini DisplayPort te converteren naar een normale VGA-poort, ideaal is dat natuurlijk niet. Het gemis van een LAN-poort zal velen niet echt parten spelen en wanneer dit wél het geval is, is er gelukkig ook daarvoor een adapter beschikbaar welke Asus gewoon meelevert. Een adapter van micro HDMI naar fullsize HDMI was echter ook wel aardig geweest.

Opengeklapt


Eenmaal opengeklapt wordt duidelijk dat de Zenbook is voorzien van een glossy scherm, iets waar zowel Acer als Toshiba juist mee afrekenden met hun ultrabooks. Een glossy scherm levert in mijn ogen niet zoveel voordelen op en ik zie dus liever een ontspiegeld scherm als het even kan. Het voordeel van dit scherm is natuurlijk wel de veel hogere resolutie. Boven het scherm bevindt zich overigens een camera met een 0.3 megapixel-resolutie en een microfoon.



Asus heeft de speakers van de Zenbook verwerkt in het scharnier van het deksel. Dit heb ik nog niet veel vaker gezien en eerlijk gezegd vind ik het best een goede keuze. Het geluid uit de Bang & Olufsen-speakers is ook goed aan te horen dus Asus heeft hier goed werk afgeleverd. Op de grill staat ‘UX31 Series Ultra Slim’ vermeld in ontzettend krullende letters. Ik vind dit weer wat over the top.



Het toetsenbord is gemaakt van metaalkleurige toetsen, wat erg mooi en afgewerkt oogt. Of de toetsen ook van metaal zijn kan ik niet goed voelen. Het toetsenbord is niet voorzien van toetsenverlichting. Enkele toetsen zijn wel voorzien van een klein LEDje om de status van de draadloze netwerkkaart, Caps Lock en andere zaken aan te geven.



Onder het toetsenbord bevindt zich een trackpad dat bijna net zo groot is als het trackpad van mijn MacBook Pro van 15 inch, wat vrij gigantisch is. In de breedte scheelt het niets, in de lengte ongeveer een halve centimeter. Het trackpad heeft een diagonaal van ongeveer 12 centimeter. De muisknoppen zijn verwerkt in het trackpad middels een dun streepje aan de onderkant, maar dat gedeelte is ook gewoon als touchpanel te gebruiken.

Binnenkant


Hoewel het niet mogelijk is om de Zenbook open te maken kan ik wel het één en ander vertellen over de inhoud. Zo is het duidelijk dat er vier Gigabyte werkgeheugen in de laptop te vinden is, maar dat dit geheugen niet verwijderd of vervangen kan worden. De Zenbook heeft namelijk geen geheugensloten, het geheugen zit op het moederbord verwerkt. Naast de harde schijf is het werkgeheugen normaliter één van de meest voorkomende onderdelen die kapot gaan na verloop van tijd en dat het niet vervangen kan worden is dus géén pluspunt. Asus zal hiervoor hebben gekozen om ruimte te besparen.

De SSD is afkomstig van SanDisk en biedt 128 GB opslagruimte. Ook de SSD zal moeilijk te vervangen zijn omdat het geen standaard SSD in een behuizing is, maar een losse chip. Even een grotere harde schijf in je laptop plaatsen behoort dus ook niet tot de mogelijkheden, maar daar draait het allemaal ook niet om bij ultrabooks.