3min

Tags in dit artikel

, , , ,

Gebruik

Trackpad


Het trackpad is niet alleen qua afmetingen goed vergelijkbaar met het trackpad van de gemiddelde moderne MacBook, maar ook qua functioneren. Zo kan je door met twee vingers te tikken het rechtermuisknop-menu openen en kan je ook met twee vingers scrollen, op volle snelheid voelt dit zo goed als identiek aan het scrollen op een MacBook, wanneer je vaart mindert valt het echter wel op dat de animatie wat begint te haken.

Daarnaast zijn er ook allerlei andere multitouch-commando’s mogelijk met dit trackpad, zo kan je zoomen, bladeren en roteren met twee vingers en met drie vingers kan je van pagina of scherm wisselen, of alle vensters verbergen.



Een laatste extraatje in de software van het trackpad is Asus Smart Detector. Middels deze functie wordt het trackpad uitgeschakeld wanneer je aan het typen bent zodat je niet per ongeluk iets invoer met je handpalm, bijvoorbeeld. Door vervolgens met je vinger over een vooraf gedefinieerde locatie op het trackpad te bewegen kan je het trackpad weer gebruiken.

Snelheid


De Zenbook is voorzien van een andere processor dan de andere ultrabooks die tot nog toe de revue passeerden. Normaal ging het namelijk om een Intel Core i5 2467M, maar deze versie van de Zenbook bevat een Core i5 2557M waarbij de kloksnelheid 100 Megahertz hoger is, wat een kloksnelheid van 1,7 GHz. oplevert. Dat betekent overigens dat niet alleen de processorkracht groter is, maar ook de grafische kracht wordt enigszins vergroot. Het effect hiervan zal je kunnen zien in de benchmarks.

De Core i5 2557M is tevens een zeer zuinige processor. De standaard kloksnelheid van 1,7 GHz. is overigens ook wat geflatteerd. De processor beschikt immers over een Turbo-mode waardoor de kloksnelheid automatisch kan worden verhoogd naar 2,7 GHz. Wanneer je dus rustig aan het typen of internetten bent is de processor geklokt op 1,7 GHz. of zelfs lager, en wordt er weinig stroom verbruikt, maar als je vervolgens een processor-intensieve taak gaat doen zal de processor op zijn staart worden getrapt en heb je plots een veel krachtiger systeem. Het beste van twee werelden dus.



Scherm


Hoewel het scherm een veel hogere resolutie heeft dan de andere ultrabooks van de eerste generatie, is niet alles Hosanna. De inkijkhoek is namelijk minder goed dan dat je zou hopen. Dit was overigens ook bij de Toshiba Z830 het geval. Met een horizontale kijkhoek van ongeveer 45 graden worden sommige kleuren heel anders weergegeven dan dat de bedoeling is. De verticale kijkhoek is zelfs nog gevoeliger.

Geluid


Asus heeft de speakers van de Zenbook ontwikkeld in samenwerking met het Deense audiomerk Bang & Olufsen. Hoewel de speakers het moeten doen met een zeer compacte ruimte in het scharnier, klinken ze toch zeer goed en dat is knap. Ook wanneer je de speakers vol open zet wordt het geluid niet vervormd, terwijl er toch aanzienlijk wat volume uit de ultrabook komt.

Extra software


Asus heeft zich aardig ontzien van het toevoegen van extra software. Zo goed als alles wat voorgeïnstalleerd is heeft een duidelijk nut. Ik zet alleen bij ‘Game Park’ mijn vraagtekens. In eerste instantie zag ik games als Plants vs. Zombies en World of Goo staan en dacht ik ‘vet, gratis spellen van kwaliteit’, maar het bleek alleen maar om demo’s te gaan. Voor mij was het niet nodig om dit te voor te installeren. Ook de Nuance PDF Reader was in mijn ogen overbodig geweest, ik bepaal liever zelf welke PDF-lezer ik gebruik, al is het voor anderen juist weer prettig om zoiets voorgeïnstalleerd te hebben.