2min

Tags in dit artikel

Afspelen van media

Alle software-extraatjes die Xtreamer en de concurrentie met hun mediaspelers meeleveren zijn natuurlijk leuk om te hebben, maar aan de uitwerking schort het. Maar, waar het écht om gaat is het afspelen van mediabestanden. Het arsenaal aan ondersteunde codecs en mediaformaten is groot en dan verwacht je dat je in principe ook veel verschillende bestanden kan afspelen, wat je ook maar afvuurt op de Prodigy.

Helaas blijkt ook het afspelen van media niet perfect te verlopen. Qua audio wordt alles wel afgespeeld, maar qua video, waar het in onze ogen toch om draait, zijn de zaken toch minder positief gesteld. Zo worden bij veel verschillende bestanden wel de video’s afgespeeld maar blijft de audio achterwege. De Prodigy houdt zich qua video’s netjes aan de specificaties wat betreft de videocodecs en -containers. Wat volgens de specificaties wordt ondersteund, wordt inderdaad ook afgespeeld.



Wat betreft audio-codecs was het echter wat anders. Vooral het afspelen van bestanden met een AAC-codec leverde problemen op. De ene keer deed het geluid van een bepaald bestand het niet, de volgende keer weer wel. Er was werkelijk geen touw aan vast te knopen, aangezien er door ons niets werd veranderd aan de instellingen van de Prodigy. De Prodigy heeft overigens weinig moeite met het afspelen van ISO’s en andere bestanden die op dergelijke manier zijn verpakt, wat erg prettig is.

Xtreamer heeft met de Prodigy één van de eerste, zo niet de eerste 3D Full HD-mediaspeler op de markt. 3D Full HD is een betere afspeelmethode dan de Half 3D-methode die al in andere mediaspelers is terug te vinden, de resolutie van het beeld is immers aanzienlijk hoger bij 3D Full HD. De Prodigy kan deze techniek prima aan en voor deze prijs is dat wel bewonderenswaardig.

Airplay & uPnP


Omdat smartphones tegenwoordig meer en meer een must zijn, is het ook belangrijk hoe een mediaspeler omspringt met dit soort apparaten. Wij pakten een iPhone 4S en een Galaxy Nexus om de mogelijkheid te testen wat betreft het draadloos afspelen van data vanaf de telefoons.

Ook hier werden we teleurgesteld, want bij de Galaxy Nexus zagen we hetzelfde gebeuren als hiervoor al omschreven. De ene keer deed de audio het wel, de andere keer niet. Wanneer we via de telefoon probeerden door te spoelen sloeg de Prodigy gewoon af, waarop hij weer opnieuw opstartte.

Bij de iPhone 4S waren de zaken zelfs nog erger gesteld, aangezien de video maar één frame afspeelde waarna het scherm op zwart ging en we met de afstandsbediening de Prodigy terug naar het menu moesten sturen. In sommige gevallen sloeg de boel ook hier trouwens volledig op tilt, wat resulteerde in een herstart.