4min

Uiterlijk

Algemeen


In vergelijking met de eerste versie van de PlayStation Portable is de PS Vita qua gewicht ongeveer gelijkwaardig. Qua omvang is de PS Vita zowel in de breedte als hoogte ongeveer een centimeter groter, maar wel een halve centimeter dunner dan de eerste versie van zijn voorganger. Het is direct zichtbaar dat de Vita een stukje groter is dan de eerste PSP en hij oogt zelfs een beetje groot. Aannemelijk is het overigens wel dat Sony binnen één of twee jaar met een kleinere versie van de Vita zal komen.

Sony heeft de Vita voorzien van een behuizing van hoge kwaliteit. Hoewel de behuizing bij grote druk wel wat vermoeide geluiden maakt, geeft deze weinig mee en ook als je flink op het scherm drukt zie je niks raars gebeuren. Hoewel de behuizing best tegen een stootje kan is het niet onverstandig om toch een beschermhoes te kopen omdat het scherm niet van Gorilla Glass is gemaakt.

De PS Vita ligt op zich fijn in de hand. In de achterkant zijn twee holle vlakken gemaakt waar je de PS Vita beter zou kunnen vastpakken, maar in de praktijk zal je deze vlakken maar weinig gebruiken, althans in mijn geval was dat geen goede combinatie omdat de vlakken niet op de goede plaats gesitueerd zijn.

De Vita is voorzien van dezelfde afwerking als de PSP. Dat betekent dat grote oppervlakken zijn afgewerkt met een glanzend plastic waarop elke vingervlek direct zichtbaar wordt. De randen van de PS Vita zijn gemaakt van een donkergrijs plastic en de achterkant is een mix van mat en glanzend zwart plastic.

Voorkant


De voorkant van de PS Vita is veruit het interessantste, hier moet het immers allemaal gebeuren. Het grootste gedeelte van de voorkant wordt ingenomen door het OLED-scherm van 5 inch. Dit scherm kan overweg met multitouch-commando’s. Links van het scherm bevindt zich een deel van de knoppen, zoals een D-pad en een PlayStation-knop waarmee je terug naar het hoofdmenu van LiveArea kan gaan. Verder bevinden zich hier ook één van de twee joysticks en speakers.

Aan de andere zijde van het scherm bevinden zich de kenmerkende Triangel-, Cirkel-, Kruis- en Vierkant-knoppen en de overige joystick en speaker. Verder zijn er nog een kleine select- en startknop en één van de twee camera’s te vinden op de voorkant van het systeem.

Achterkant


Hoewel de voorkant interessant is, is de achterkant daarom niet direct niet meer interessant. Men vindt bovenaan de tweede camera welke net als de eerste een wat bedroevende resolutie van 0.3 megapixel heeft.

Het interessante gedeelte bevindt zich echter onder de camera, dat is namelijk een tweede aanraakgevoelig oppervlak. Dit oppervlak zal door game-fabrikanten gebruikt worden om de spelervaring te verbeteren. Zo kan je in Uncharted: Golden Abyss klimmen middels dit vlak, in Super Stardust kan je een zwart gat oproepen. Het is de vraag of dit oppervlak een gimmick zal blijken, of dat we later terugkijken op een kleine revolutie.

Zijkanten


De linkerzijkant huisvest een klepje waarin zich een treetje voor een SIM-kaart bevindt. Het treetje is geschikt voor een normale SIM-kaart. Wat dat betreft houdt Sony het dus bij het vertrouwde. De rechterzijkant bevat geen klepjes of aansluitingen.

Op de bovenkant van de Vita zitten twee schouderknoppen. Net als de PSP zijn het er dus geen vier, zoals dit bij de PlayStation-consoles is. Van links naar rechts bevindt zich hier tevens een aan/uit-knop, een klepje waarin je de PS Vita-games kan steken, een ander klepje voor eventuele accessoires en twee volumeknoppen.

De PS Vita-games zijn net als de geheugenkaartjes van een eigen formaat. Qua grootte spreken we over een SD-kaart van normale grootte, maar de aansluiting komt niet overeen. Sony heeft hier waarschijnlijk voor gekozen om piraterij tegen te gaan.

Op het onderste gedeelte van de PS Vita vinden we een USB-poort van een eigen formaat terug, welke ook gebruikt kan worden voor het opladen van het systeem. Verder zit hier ook een headset-aansluiting en een klepje waarin zich de geheugenkaart van de Vita bevindt. Net als de kaartjes van de spellen en de USB-poort is ook dit kaartje van een nieuw formaat, qua grootte overeenkomend met een micro SD-kaartje, hoewel het wel een stukje dikker is.