3min

Tags in dit artikel

, , ,

Chipsets

Voor Ivy Bridge lanceert Intel een aantal nieuwe chipsets, de meest uitgebreide variant is de Z77-chipset. Deze chipset is bedoeld voor moederborden met Socket 1155, welke de Sandy Bridge-processoren ook al gebruikten. De moederborden en Ivy Bridge-processoren zijn voorwaarts en terugwaarts compatible gemaakt. Dat houdt in dat je een Sandy Bridge-processor ook kan gebruiken in een moederbord met een Z77-chipset terwijl je een Ivy Bridge-processor ook kan gebruiken op een moederbord met een Sandy Bridge-chipset, mits de fabrikant een update uitbrengt die ondersteuning biedt voor Ivy Bridge. De kans bestaat dus, als je al een Sandy Bridge-systeem hebt, je enkel een nieuwe processor hoeft te kopen, mocht je graag van Ivy Bridge willen genieten. Hier zijn echter wel enkele technische voorwaarden aan verbonden, waaraan het moederbord zal moeten voldoen.

Z77-chipset


De Z77-chipset is de opvolger van de Z68-chipset welke Intel introduceerde met Sandy Bridge. Z77 is de meest uitgebreide chipset, deze is voornamelijk geschikt voor overklokkers, net als ze Z75-chipset overigens. Met deze twee chipsets is het mogelijk om de processoren uit de K-serie flink op de staart te trappen. Overklokken is met andere chipsets niet mogelijk.

Sinds de komst van Sandy Bridge is de PCI-Express controller in de processor geïntegreerd. Met Ivy Bridge gaat Intel nog een stapje verder door de PCI Express 3.0-standaard te ondersteunen. Daarnaast koos Intel er voor om nieuwe opdeelmogelijkheden te bieden voor de verschillende lanes van de PCI-Express controller. Het is nu niet alleen mogelijk om de 16 lanes op te delen in twee 8x-poorten, maar eventueel kan er ook voor gekozen worden om gebruik te maken van één 8x-poort en twee 4x-poorten. Die laatste opstelling is voornamelijk geschikt om een Thunderbolt-controller te integreren. Hoewel het om een techniek van Intel zelf gaat, heeft de chipbakker er niet voor gekozen om Thunderbolt in de processor te verwerken. Wellicht is dit toekomstmuziek.

Intel heeft er wél voor gekozen om USB 3.0 eindelijk in de chipset te verwerken. Dat Intel dit bij Sandy Bridge niet deed was een flinke tegenvaller. Het bedrijf kon eigenlijk ook niet anders dan dit nu alsnog te doen. De Z77-chipset biedt vier USB 3.0-poorten, naast nog eens 10 USB 2.0-poorten. Voor het aansluiten van harde schijven en andere SATA-apparaten zijn er twee SATA600- en vier SATA300-poorten. Persoonlijk had ik dit laatste liever andersom gezien, maar helaas. Voor de consument die reeds overstapt op SSD-schijven biedt Ivy Bridge net als zijn voorganger de Intel Smart Response Technology waarbij een SSD als cache van een conventionele harde schijf kan worden gebruikt. Een nieuwkomer is de Rapid Start-technologie waarmee een computer sneller uit de slaapstand gehaald kan worden, mits er gebruik wordt gemaakt van een SSD.

Ivy Bridge kan op zichzelf maar liefst drie beeldschermen aansturen vanuit de grafische kern die in de processor verwerkt is. Daar komt nog bovenop dat Intel nu ook de Wireless Display-technologie in de chipset verwerkt heeft. Dankzij deze techniek kan een WiDi-scherm via een WiFi-verbinding worden voorzien van beeld.

De laatste toevoeging is Smart Connect. Dankzij deze technologie is het voor een systeem mogelijk om allerlei data binnen te halen in een mode waarin zeer weinig energie verbruikt wordt, zoals de slaapstand. Als de Pc dan weer in wordt geschakeld is allerlei nieuwe data zoals e-mail of misschien zelfs je Dropbox-folder reeds gesynchroniseerd. Voor deze technologie moeten echter ook aanpassingen worden gemaakt in het besturingssysteem en software. Of Smart Connect dus ooit op grote schaal gebruikt gaat worden valt nog te bezien.

Andere chipsets


Naast de Z77-chipset is er dus ook de Z75-chipset, met als groot verschil dat middels deze set de PCI Express opdeling naar éénmaal 8x- en tweemaal 4x-lanes niet mogelijk is. Daarnaast wordt de Smart Response Technology niet ondersteund.

Laatstgenoemde wordt door de H77-chipset juist wel ondersteund. De H77-set biedt echter geen mogelijkheden tot het overklokken van de processor, wel voor de GPU, maar dit bieden alle chipsets. Ook het opdelen van PCI-Express lanes is in de ban gedaan bij de H77-set, het is enkel mogelijk om éénmaal een 16x-poort aan te sturen.

De Q77-, Q75- en B75-chipsets zijn allen voor de zakelijke markt en variëren voornamelijk qua ondersteuning van smart Response Technology en het aantal aanwezige SATA 600- en USB 2.0-poorten.