1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Overklokken

Het overklokken van Ivy Bridge is, net als bij Sandy Bridge, geen bijzonder heldenverhaal. Het overklokken gebeurt voornamelijk door het verhogen van de multiplier, terwijl het ophogen van de Base Clock bijna geen zin heeft omdat het systeem er vrijwel direct uitklapt wanneer het te veel wordt, en dat is al na enkele stapjes (1,5 MHz) het geval.

Uiteindelijk komen we tot een maximale kloksnelheid van 4951 MHz. Dit wordt bereikt door middel van een multiplier van 49 en een Base Clock van 10105. Echter, de overklok bleek in sommige gevallen toch niet volledig stabiel te zijn, voornamelijk wanneer we zware benchmarks als Cinebench en SiSoft Sandra draaiden. Om de stabiliteit te testen werd verondersteld dat het berekenen van 8 miljoen decimalen van het getal Pi voldoende zou zijn, maar dit bleek dus toch niet volledig op te gaan.

Om alle tests goed te kunnen draaien is zodoende besloten om een veilige afstand te behouden met de maximale overklok die we bereikten. Een kloksnelheid van 4,8 GHz. is makkelijk haalbaar en draait volledig stabiel, mits het voltage op de processor voldoende wordt verhoogd.

AIDA64








SiSoft Sandra 2010




SuperPi



Cinebench 11.5