2min

Classes en skills

Je krijgt de keuze uit vijf beschikbare karakter classes; de Witch Doctor, Barbarian, Wizard, Monk en Demon Hunter. Elk met hun eigen unieke vaardigheden en item-types. Hierbij zijn de Barbarian en Monk close-combat karakters en zijn de overige karakters voorzien van een speelstijl met ranged-aanvallen.



Het skill-systeem en toekennen van statistieken is ten opzichte van Diablo II flink op de schop genomen. Zelf heb je totaal geen invloed meer in welke eigenschappen en vaardigheden jij wilt ontwikkelen. Per level dat je stijgt krijg je standaard een verhoging van je eigenschappen. De focus ligt hierdoor op de uitrusting en items die je bij je draagt, waarmee eigenschappen geboost worden.

Ook skills worden automatisch unlockt naarmate je in level stijgt. Blizzard heeft de skills onderverdeeld in verschillende categorieën. Binnen de categorieën zijn de skills dan uiteraard van een vergelijkbaar type zoals aanvallend of verdedigend. Zowel de linker- en rechtermuisknop, als de 1 tot en met 4-knop op het toetsenbord zijn gereserveerd voor skills. Blizzard heeft deze standaard vastgezet, maar in het optie-menu kan ‘elective-mode’ ingeschakeld worden, waardoor skills onder andere knoppen gezet kunnen worden. Dit staat standaard uitgeschakeld om beginnende spelers met een gebalanceerde skill-uitrusting te laten spelen.



Het zelf uitwerken van een skill-tree zit er dus niet meer in, maar gaandeweg krijg je steeds automatisch de beschikking over verschillende skills. Je zult dus flink moeten experimenteren tot je zes actieve skills hebt waar jij het fijnst mee speelt. Daarnaast zijn er nog Runes. Deze kun je toewijzen aan een skill, waardoor deze andere karaktereigenschappen meekrijgt met elk weer zijn voor en nadelen.

Diablo III heeft een behoorlijk goede replay-waarde, want zodra je Diablo voor het eerst verslaat heb je nog lang niet alle skills vrijgespeeld. Hierna unlock je de Nightmare-modus, waarna ook je ook nog Hell en Inferno voor je kiezen krijgt. Zodra je bij laatstgenoemde belandt bent, heb je pas alle skills en Runes tot je beschikking. Bovendien is er voor de liefhebbers een Hardcore-modus. Hierbij betekent dood is dood, wat ook een zenuwslopende momenten op zal leveren.