3min

Navigatie

Zoals eerder aangegeven was niets heilig in de website en dat kan ook niet als je een vernieuwende en innoverende website wil bouwen. Eén van de onderdelen binnen Techzine die deze status de afgelopen 10 jaar wel enigszins had, was het menu aan de linkerkant (soms aan de rechterkant), de zogenaamde tracker. Die met verschillende blokjes de laatste headlines toonde uit de verschillende onderdelen van Techzine.

Uit het onderzoek van eind vorig jaar bleek dat een deel van onze bezoekers deze tracker zeer nuttig vond, een ander deel vond de tracker echter overbodig. Dit zorgde voor een groot dilemma, gaan we de tracker schrappen of blijft deze behouden? Met het behouden van de tracker zou meteen een enorm groot deel van het websiteontwerp ingevuld zijn en kregen we ook te maken met een groot aantal beperkingen. De tracker kost namelijk veel ruimte, zeker omdat die op elke pagina terugkomt.

Uiteindelijk heb ik zelf de beslissing genomen om de tracker te laten voor wat het was. Na 10 jaar is het tijd voor iets nieuws, iets fris en iets beters. Echter, ik heb wel één ding hoog op de agenda gezet. Het schrappen van de tracker mag niet ten koste gaan van het eenvoudig navigeren door de website. Een agendapunt dat vervolgens nog voor veel hoofdpijn zou zorgen, want hoe krijg je dat voor elkaar als je er geen ruimte voor hebt gereserveerd.



De oplossing

Uiteindelijk vonden we een goede oplossing voor de frontpage, nou ja, we vonden er twee. We ontwikkelden een dropdownmenu dat behalve oogstrelend ook nog eens zeer functioneel is. Via het dropdownmenu kunnen eenvoudig de laatste headlines worden bekeken van de verschillende secties op Techzine en in sommige gevallen zelfs per categorie. Daarnaast ontwikkelden we een speciale knop op de indexpagina van de frontpage van Techzine waarmee je snel een overzicht kan laden van alle nieuwe content van de afgelopen dagen. Hiermee hebben we zeer waardige opvolgers gevonden voor de oude vertrouwde tracker, maar op een manier die veel minder ruimte kost binnen de website en net zo effectief is.



Het gevolg is dus dat we meer ruimte hebben voor content, meer ruimte hebben voor witruimte en veel meer rust kunnen creëren binnen de website. Een van de meest gehoorde klachten van de afgelopen Techzine-versies was dat ze vaak wat te druk waren. De artikelen waar het uiteindelijk om gaat, kregen soms niet de aandacht die ze verdienden, doordat de blokken eromheen te druk waren.

Het forum heeft echter weinig voordeel van deze oplossingen, omdat het dropdownmenu alleen de verschillende forumcategorieën toont en de speciale knop alleen op de frontpage aanwezig is. Daarom hebben we ervoor gekozen om op de indexpagina van het forum al een lijst neer te zetten met de meest actieve discussies. Ook vind je deze terug aan de zijkant, bij elke discussie. Op basis van de feedback van onze gebruikers hebben we de afgelopen dagen nog diverse verbeteringen doorgevoerd, zoals het klikken op de tijd om meteen naar de laatste forumpost te gaan. Er staat zelfs nog wat feedback open van gebruikers hoe we het forum verder kunnen verbeteren, hier wordt momenteel naar gekeken.