4min

Hardware

Het afgelopen jaar heeft de technologie die gebruikt wordt in de hardware van smartphones wederom stappen voorwaarts gemaakt. Waar de S II vorig jaar het allersnelste toestel was met een dual-core processor, wordt met de S III de stap gemaakt naar een quad-core processor. Samsung gebruikt hiervoor een processor uit de eigen fabriek, de nieuwe Exynos 4412. Deze chip beschikt over vier rekenkernen die zijn geklokt op 1,4 GHz. Deze processor wordt ondersteund door 1 GB aan werkgeheugen. De nieuwe Exynos-processor beschikt dus over 2 cores meer dan zijn voorganger, maar is daarnaast ook nog eens energiezuiniger. Iets wat erg belangrijk is bij smartphones, aangezien veel mensen het toch wel prettig zouden vinden als hun smartphone wat langer mee gaat dan één dag.



Het toestel beschikt verder over een 4,8 inch HD Super Amoled scherm met een resolutie van 1280×720 pixels. Wederom goed nieuws op het gebied van energieverbruik, het scherm is weliswaar 0,5 inch groter dan het scherm van de S II, maar het scherm verbruikt 16 procent minder energie. Tot slot is het scherm voorzien van het allernieuwste Gorilla Glass 2 dat begin dit jaar voor het eerst werd gepresenteerd tijdens de Consumer Electronics Show in Las Vegas.



Iets wat slechts deels is behandeld tijdens de presentatie in Londen was de camera van het toestel. Veel media trokken de conclusie dat alleen de snelheid van de camera wat omhoog was gegaan en dat Samsung het daarbij had gelaten. Dit kwam voornamelijk doordat zowel de S II als de S III over een 8 Megapixel camera beschikken. Samsung heeft echter duidelijk gemaakt dat er gebruik wordt gemaakt van een compleet nieuwe camera die inderdaad veel sneller is, maar ook betere foto’s maakt. Iets wat we natuurlijk gaan testen. De snelheid van de camera is inderdaad flink omhoog gegaan, de zogenaamde shutterlag is eigenlijk verdwenen. Als je veel foto’s achter elkaar wil maken is dat nu ook mogelijk, het gaat nog niet zo snel als bij een spiegelreflex camera maar er zijn wederom grote stappen gemaakt. De S III kan 3,3 foto’s per seconde maken en beschikt ook over een burst modus en beste foto modus. Bij de burst modus kan men 20 foto’s kort achter elkaar nemen en bij de beste foto modus worden er 8 foto’s genomen en de camera zoekt dan zelf de meest kwalitatieve foto uit. Uiteraard gebeurt dit op basis van ruis, belichting, scherpte en dergelijke en niet of je net toevallig een scheve bek trekt.

Iets wat de nieuwe camera ook kan is in Full HD video’s opnemen en gedurende het opnemen ook nog foto’s maken. Dit is ongetwijfeld niet alleen te danken aan de nieuwe camera maar ook aan de processor die we zojuist al besproken. Hiervoor is redelijk wat rekenkracht nodig.



In Nederland worden alle Galaxy S III-toestellen geleverd met 16 GB aan interne opslagcapaciteit. Heb je meer ruimte nodig op je smartphone, dan beschikt het toestel over een SD-slot waar een SD-kaartje kan worden ingestoken van maximaal 64 GB. Mocht ook dat niet voldoende zijn dan kan je ook nog gebruik maken van Dropbox. Met Dropbox kan je je bestanden online opslaan in de cloud. Samsung heeft net als HTC een overeenkomst gesloten met Dropbox hiervoor, gebruikers met een Galaxy S III krijgen 2 jaar lang de beschikking over maar liefst 50 GB aan opslagcapaciteit.

Een andere nieuwe feature die de moeite waard is om kort aan te halen is Bluetooth 4.0, hiermee kan worden gecommuniceerd tot een afstand van 50 meter. Uiteraard moet het andere apparaat dan ook Bluetooth 4.0 ondersteunen. Ook nieuw is het zogenaamde WiFi-bonding, deze bundelt het draadloze internet signaal waardoor de snelheid is verdubbeld. Het gaat hierbij wel alleen om een WiFi-signaal en dus niet om de snelheid van het mobiele internet via je telecomoperator. Ook is de GPS-chip verbeterd, deze is veel sneller in staat om je actuele positie te bepalen. Het lange wachten is voorbij, iets wat uit een praktijktest van Techzine ook is gebleken.

Naast alle energiebesparende specificaties heeft Samsung er toch voor gekozen om de capaciteit van de batterij te vergroten. In de Galaxy S III zit een batterij met een capaciteit van maar liefst 2100 mAh. Dat is ook een flinke vooruitgang en één die we alleen maar kunnen toejuichen. Hoe langer de batterij mee gaat des te beter het is wat ons betreft.




Dat brengt ons tot de binnenkant van het toestel. Hier bevindt zich zoals gezegd de batterij en het microSD-slot, maar natuurlijk ook de plek waar je je simkaart moet plaatsen. Samsung heeft er nu echter voor het eerst voor gekozen om afscheid te nemen van de normale simkaart. In de Galaxy S III kan alleen nog worden gewerkt met een zogenaamde micro-SIM. Dit is een simkaart die net even wat kleiner is dan de normale simkaart. Bij veel Nederlandse operators kan je gratis je simkaart omwisselen voor een micro-sim. Of indien ze dit niet doen kan je bij elke goede telecomwinkel je SIM-kaart op maat laten knippen.