2min

Inleiding

De verhalen over de beroerde situatie waarin Nokia zich verkeert kennen we ondertussen wel. Het Finse bedrijf is druk bezig zijn zaakjes op orde te brengen en krijgt daarbij ook nog eens volop steun van niemand minder dan Microsoft. Dat het bedrijf uit Redmond met zijn Windows Phone-platform nog mijlen ver achter Android en iOS ligt betekent dan ook voor Microsoft dat het de ervaring en bekendheid van een bedrijf als Nokia goed kan gebruiken. Microsoft voorzag Nokia dan ook van een bedrag waar je U tegen zegt om een enorme markertingcampagne uit de grond te stampen.

Eind 2012 gooide Nokia hoge ogen met de Lumia 800, de combinatie van het prachtige design en het inventieve Windows Phone met zijn Metro-interface leverde zowel bij de pers als bij de consument lovende reacties op. Er zitten dan nog wel wat haken en ogen aan het relatief nieuwe mobiele besturingssysteem van Microsoft, maar ze hebben in ieder geval gekozen voor een andere aanpak dan Google en Apple met respectievelijk Android en iOS.



Kort na de lancering van de Lumia 800 kondigde Nokia de Lumia 900 aan. Qua design vertoont dit model veel gelijkenissen met zijn broertje, maar is met zijn 4,3 inch een flink stuk groter. Daarnaast beschikt de Lumia 900 wel over een front facing camera en een gyroscoop.

De samenwerking is echter nog niet het grote succes geworden waar beide bedrijven op hadden gehoopt. Langzaamaan lijkt Windows Phone wat aan populariteit te winnen en klimpt het zelfs in een aantal regio’s over het marktaandeel van RIM en zijn BlackBerry-smartphones heen. Het heeft echter nog een flinke weg te gaan tot het ook maar in de buurt komt van de twee heersende partijen, Android en iOS. Nokia hoopt uiteraard dat de Lumia 900 daar een bijdrage aan kan leveren. Het toestel heeft een adviesprijs van 549 euro, maar is online te vinden voor 485 euro in de losse verkoop. Wij testen de zwarte variant, maar heb je liever een ander kleurtje is er ook nog de keuze voor wit, magenta (roze) of cyaan (blauw).