3min

Tags in dit artikel

,

Ontwerp en specificaties

Inhoud verpakking


Bij aankoop van de Xperia P krijg je naast de netstroomadapter, micro USB-kabel, benodigde handleidingen en een standaard Sony in-ear headset met extra rubbertjes geleverd. Daarnaast vinden we in het doosje ook twee NFC-tags terug.

Met deze NFC-tags kan de eigenaar van een Xperia P makkelijk van gebruikersprofiel wisselen, door met de telefoon de tag te scannen. Zo is het bijvoorbeeld uitzonderlijk makkelijk om de telefoon in de stille modus te zetten voor het slapen gaan.

Uiterlijk


Sony is voor de Xperia NXT-toestellen terug naar de tekentafel gegaan. Over het uiteindelijke ontwerp mag het bedrijf in onze ogen spreken van een geslaagd resultaat. De doorzichtige band zorgt ervoor dat de toestellen zich onderscheiden van de concurrenten, maar ook over het algemeen is de Xperia P een goed ontworpen toestel. De smartphone is goed met één hand goed te bedienen en ondanks dat de hoeken vrij scherp zijn levert dit tijdens het gebruik geen last op. Wat mij betreft een goede keuze van Sony om de hoeken niet zo rond te maken aangezien dit bij vrijwel alle toestel van zowel Samsung als HTC wel het geval is, dat hebben we wel gezien.



Op de voorkant van het toestel is het scherm verwerkt in een grotendeels zwarte behuizing. Boven het scherm staat in het midden het Sony-logo afgebeeld met daarboven een speakerbalk en een notificatie-LED. Links hiervan zit een 1,3 Megapixel-camera voor videogesprekken.

Onder het scherm zit de doorzichtige band die het toestel zo uniek maakt. Zoals gezegd wijkt de Xperia P op dit gebied iets af van de andere twee modellen uit de NXT-lijn. De aanraakgevoelige Terug-, Home- en Menu-knoppen zitten in dit geval namelijk wél in deze band verwerkt. Een van de kritiekpunten op de Xperia S gaat hier dan ook niet op. Wij vonden namelijk dat het voor nieuwe gebruikers onduidelijk zou zijn waar ze nou precies moesten drukken om een commando in te voeren.
De aanraaktoetsen reageren prima. Zodra er op een knop gedrukt wordt lichten ze op. Onder de doorzichtige balk zit nog een zilver gedeelte van de behuizing waar het Xperia-logo in is verwerkt. Hierdoor krijgt het toestel extra, misschien wel onnodige, lengte mee. Om nog even terug te komen op het kleurgebruik, Sony heeft naast een deels zilveren toestel ook nog een volledig zwarte versie op de markt gebracht.



De licht gebolde achterkant van de Xperia P is gemaakt van metaal en is daardoor wat aan de gladde kant. Het gebruik van metaal zorgt er echter wel voor dat er minder stof en ander vuil achterblijft op de behuizing. Daarnaast voelt het materiaal ook zeker niet goedkoop aan. De camera van de Xperia P is net als bij de Xperia S in het midden gepositioneerd, boven aan het toestel, welke wordt bijgestaan door een LED-flitser.

Waar we eerder opmerkten dat Sony na jaren van samenwerking met Ericsson zijn eigen weg is ingeslagen, zien we dat ze nog niet volledig afscheid van elkaar hebben kunnen nemen. Onderaan zien we namelijk nog wel het groene logo uit het Sony Ericsson-tijdperk. De reden hiervoor is ons niet bekend, maar wellicht waren de paperassen niet op tijd rond en leek het er op dat de samenwerking nog even zou voortduren.



De aansluitingen en knoppen heeft Sony verspreid over vrijwel alle zijkanten. Aan de linkerzijde bevindt zich een micro-USB-poort, een micro-HDMI-poort en aan deze kant dient ook de simkaart ingestoken te worden, waarvoor eerst een klepje verwijderd moet worden. Aan de rechterzijde van het toestel zit van boven naar beneden een kleine speaker, de power-knop, een volumeregelaar en onderaan een camera-knop, welke direct de camera activeert ongeacht of het toestel vergrendeld is. Wat we ook aan zowel de linker- als rechterzijde op het toestel zien, is een schroefje vlak boven de doorzichtige band. Het is niet per se storend, maar het is in mijn ogen geen geslaagd detail.

Aan de bovenkant van de Xperia P vinden we slechts een 3,5 mm jack-plug waar een koptelefoon aangesloten kan worden en ook de onderkant huisvest alleen de microfoon. Er lijkt geen tweede microfoon in het toestel te zijn geplaatst. Bij de duurdere modellen is dit vaak wel het geval. Zo’n tweede microfoon wordt gebruikt om omgevingsgeluiden te filteren gedurende telefoongesprekken.