4min

Tags in dit artikel

, ,

Ontwerp en specificaties

Inhoud verpakking


Bij aankoop van de Xperia U krijg je naast de netstroomadapter, micro USB-kabel en benodigde handleidingen een standaard Sony headset geleverd. Daarnaast vinden we verrassend genoeg een schoonmaakdoekje voor het scherm en een houder voor een micro-simkaart. Met die laatste toevoeging lijkt Sony gebruikers en providers tegemoet te komen en ze de keus te geven of er gebruik wordt gemaakt van een gebruikelijke SIM-kaart, of de Micro-variant.

Uiterlijk


De Sony Xperia U lijkt in vele opzichten op zijn grotere broer, de Xperia P. Het moge duidelijk zijn dat de kwaliteit van de behuizing en specificaties niet kunnen tippen aan de duurdere modellen uit de NXT-lijn, maar de basis is behouden gebleven. Het toestel is met zijn afmetingen van 112 x 54 x 12 millimeter een maatje kleiner, maar ook dikker, wat je zeker merkt als je het toestel vast hebt. Hetzelfde geldt voor de rest van de vormgeving. De hoeken zijn vrij puntig, maar dit is tijdens het gebruik geen probleem.



Het scherm neemt uiteraard het meeste ruimte in aan de voorkant van het toestel. Boven het scherm staat het Sony-logo afgebeeld met daarboven een brede speakerbalk. Links daarvan zit een sensor voor het herkennen van licht en donker en twee nabijheidssensoren. Rechtsboven in de hoek zit een front facing camera voor videogesprekken.

Onder het scherm zien we de drie puntjes waar de aanraakgevoelige knoppen onder gevestigd zitten. De Android-iconen zien we terug in de doorzichtige balk daaronder, waarmee Sony een gewaagde poging heeft ondernomen om zich te onderscheiden van de concurrentie. Deze balk is bij de Xperia U gebouwd uit drie gedeeltes. Hieraan merk je dan ook dat Sony minder zijn best heeft gedaan om dezelfde aandacht voor kwaliteit aan de Xperia U te besteden. Hoe deze delen aan elkaar gevestigd zijn ziet er wat goedkoop uit. Waar de balk in de Xperia U wel in verschilt ten opzichte van de andere NXT-modellen, is dat deze dynamisch verlicht wordt. Bij het afspelen van muziek kleurt de balk mee met wat er op het scherm wordt getoond, net als wanneer de kleur van de interface wordt aangepast. Ook licht de balk op als er een bericht binnenkomt en deze treedt dus eigenlijk op als notificatiemelder. Zo scoort de Xperia U bij ons wat pluspunten.


Onder de doorzichtige balk zit nog een klein blokje waar het Xperia-logo op vermeld staat. De behuizing rondom de onderkant kan los geklikt en vervangen worden door een ander kleurtje, mocht hier behoefte aan zijn. Er werden bij ons recensie-exemplaar echter geen extra kleuren meegeleverd. Ook als je een polsbandje aan het toestel wilt bevestigen moet dit blokje van het toestel worden gehaald.

De achterkant van het toestel is licht gebold en is gemaakt van een kunststof behuizing welke niet geheel bestendig is tegen bijvoorbeeld nagelkrassen. Boven in het midden zit de camera verwerkt, alsook een LED-flitser, om ook foto’s in het donker te kunnen maken. Links naast de camera zit een tweede speakerbalk. Ook vinden we op de achterkant het logo terug van Sony-Ericsson, het samenwerkingsverband wat onlangs tot een einde liep.

Qua aansluitingen moet de Xperia U genoegen nemen met een micro USB-poort aan de linkerzijde en een 3,5 mm audio-jack aan de bovenkant van het toestel. Daar vinden we ook een tweede microfoon, waarmee omgevingsgeluiden gefilterd kunnen worden. De hoofdmicrofoon zit aan de onderkant, naast een uitsparing om een polsbandje te bevestigen.



De knoppen vinden we allen terug aan op de rechterzijde van het toestel. Van boven naar beneden zijn dit de power-knop, een comfortabele volumeregelaar en de camera-knop.

Om de accu te verwijderen of simkaart te plaatsen dient de achterkant van het toestel los gehaald te worden. Door deze naar boven te drukken schiet dit gedeelte vanzelf los. Sony heeft kopers van de Xperia U niet de mogelijkheid gegeven om het opslaggeheugen uit te breiden. Er is dus geen micro SD-poort aanwezig.

Specificaties


Model
Merk Sony
Model Xperia U
Hardware
Processor NovaThor U8500
Kloksnelheid processor 1 GHz
Grafische processor Mali-400MP
Software
Besturingssysteem Android 2.3.6 (Gingerbread)
Skin voor besturingssysteem Timescape
Extra software – NeoReader;
– TrackID;
– 3D Camera;
Opslag & geheugen
Externe opslag
Interne opslag 4 GB
RAM 512 MB
ROM n.b.
Fysieke eigenschappen
Afmetingen 112 x 54 x 12 mm (LxBxD)
Gewicht 110 g
Beschikbare kleuren Zwart, wit, roze, geel
Schermeigenschappen
Scherm 3,5 inch, LCD touchscreen
Schermresolutie 480 x 854
Connectiviteit
Netwerken HSPA, HSDPA, GPRS, EDGE, UMTS
Bluetooth Bluetooth v2.1 met A2DP, EDR
Wi-Fi 802.11 b/g/n, DLNA, WiFi Hotspot
Aansluitingen Micro-USB-poort, 3.5 mm audio jack
Audio Ingebouwde microfoon en speaker, 3.5 mm audio jack
Camera
Foto 5 Megapixel, enkele LED-flits
Video 720p, 30 FPS
Front facing camera Ja
Eigenschappen accu
Batterij Li-Ion 1320 mAh
Spreektijd 6 uur 36 minuten met 2G, 5 uur 36 minuten met 3G
Standby-tijd 472 uur met 2G, 260 uur met 3G