3min

Inleiding

Enkele weken geleden heb ik enkele dagen doorgebracht in San Francisco op verzoek van Symantec, bekend van Norton Antivirus. In deze dagen is er gesproken over de huidige gevaren waaraan je wordt blootgesteld als je je computer, mobiele telefoon, tablet of een ander computergestuurd apparaat gebruikt, als je verbonden bent met het internet. Veel belangrijker nog is echter wat we in de toekomst kunnen verwachten en waar we als consument en als zakelijke gebruiker rekening mee moeten houden. We kunnen namelijk wel stellen dat er de komende jaren veel gaat veranderen op het gebied van beveiliging en dat zonder beveiliging gebruik maken van je apparatuur en het internet net zoiets is als fietsen zonder handen, vroeg of laat gaat het fout.



Begrijp me niet verkeerd, dit wordt geen lofzang voor alle producten van Symantec, maar standaard beveiliging is echt niet meer voldoende. Zeker niet met het huidige toekomstbeeld waar we in dit artikel op in gaan. Investeren in goede beveiliging was al essentieel, maar is dat in de toekomst des te meer!

De afgelopen jaren hebben we verschillende malware voorbij zien komen die grote schade wisten aan te richten. Meestal zijn Windows-computers het slachtoffer van deze malware, maar recent werd ook Apple’s Mac OS X het slachtoffer, de zogenaamde Flashback-trojan wist in korte tijd 700.000 Macs te infecteren. Hoe populairder besturingssystemen worden, hoe meer cybercriminelen de aandacht daarop zullen richten. Zo is ook Android, het mobiele besturingssysteem van Google, een geliefd doelwit van criminelen. Google activeert dagelijks wereldwijd ongeveer 1 miljoen nieuwe Android-apparaten, wat deze markt een erg lucratief doelwit maakt. Het kat en muis spel tussen criminelen en de beveiligingsbedrijven is dan ook nog lang niet afgelopen.



Ook hebben we te maken gekregen met zeer geavanceerde malware zoals Stuxnet en Duku. Beide zijn zeer geavanceerde vormen van malware die zich niet richten op de simpele consument, maar meer politiek gericht lijken te zijn. Zo had Stuxnet als doel om een Iraanse kerncentrale op subtiele wijze te manipuleren, iets wat ook daadwerkelijk gelukt lijkt te zijn. Stuxnet en Duku zijn echter zo geavanceerd dat hier geen sprake lijkt te zijn van criminelen, maar eerder van overheden die een zeer geavanceerd team hebben samengesteld om zeer speciale en zeer technische malware te laten ontwikelen.

Tot slot hebben we ook steeds vaker te maken met websites die worden gehackt, waarbij databases worden buitgemaakt. Hierdoor komen gebruikersnamen, e-mailadressen en wachtwoorden op straat te liggen. Het hebben van een simpel wachtwoord dat je voor meerdere websites en diensten gebruikt is dan ook niet meer van deze tijd. Of je gegevens een keer op straat komen te liggen is niet langer de vraag, de grote vraag is eerder wanneer jij aan de beurt bent. Helaas kunnen de beveiligingsbedrijven hier weinig bescherming tegen bieden. Het beste wat je kunt doen is een systeem voor jezelf ontwikkelen om een wachtwoord samen te stellen. Het beste zijn wachtwoorden van minimaal 8 tekens met hoofdletters, kleine letters, cijfers en speciale tekens en het meest verstandige is om voor elke online dienst een andere combinatie te verzinnen of samen te stellen.

De gevaren worden dus alleen maar groter, maar waar moet je nou op letten? Wat kan je zelf doen om risico’s te vermijden en problemen te voorkomen? En waar kunnen de beveiligingsbedrijven je wel mee helpen? Een blik op de toekomst van beveiliging.