3min

Tags in dit artikel

, ,

Uiterlijk en bouwkwaliteit

De Aspire M3 ziet er goed uit. De behuizing is gemaakt van metaal en deze vinden we er mooi en professioneel uitzien, dat komt vooral door de matzwarte afwerking van de ultraboook. Wat we erg jammer vinden, is dat de achterkant van het scherm erg gevoelig is voor vingerafdrukken. Deze zie je erg goed en zijn bovendien maar moeilijk weg te halen.

Hetzelfde professionele uiterlijk geldt voor het chiclet-toetsenbord en het grote touchpad. De stevigheid van het toestel valt echter behoorlijk tegen, want de hele behuizing heeft nogal wat speling, bijvoorbeeld bij het toetsenbord. Ook om het scherm te buigen, hoeven we niet veel kracht uit te oefenen.


Dit buigen komt zelfs al voor als de laptop opengeklapt wordt. Om het scherm open te klappen moet dusdanige kracht gezet worden, dat het scherm zich zal vervormen. Aan de ene kant vinden we dat wel een beetje een pluspunt, omdat een beetje flexibiliteit geen kwaad kan, maar bij de M3 is het wel heel erg qua flexibiliteit. We hebben het scherm proberen te buigen en na een tijdje bleef deze zelfs een beetje zijn buigvorm aanhouden, wat zeer zeker geen pluspunt genoemd kan worden.

De scharnieren die het scherm vasthouden doen dat met een matige kracht. Houden we de laptop rechtop en bewegen we er wat mee, dan komt het scherm los van de rest van de laptop. Daarnaast zijn er geen zwakke plekken als je de laptop oppakt, omdat er overal wel een onderdeel in de laptop zit en er dus geen holle plekken zijn.




Aan de onderkant zitten veel schroeven. In tegenstelling tot veel andere ultrabooks waarbij het verwisselen van componenten bijna niet mogelijk is, is dat bij de TimelineUltra M3 beter geregeld. Via de panels kunnen RAM, WiFi-kaarten en harde schijven geplaatst en verwijderd worden.

Opvallend is dat alle aansluitingen zich aan de achterkant van de laptop bevinden. Links zit namelijk de dvd-brander en de kaartlezer en rechts bevindt zich alleen een Kensington-opening om de laptop tegen diefstal te beschermen. Alle USB-, HDMI- en andere poorten zitten aan de achterkant. Het verwijderen van USB-sticks wordt zo wel wat bemoeilijkt.




Het scherm van de Acer Aspire M3 heeft dus een grootte van 15,6 inch, heeft een ledbacklight en heeft een TN-paneel. Het is een glossy scherm met een resolutie van 1366 bij 768. Boven het scherm bevindt zich nog een webcam met 1,3 megapixel.

Het scherm heeft een TN-paneel, dus de kijkhoeken zijn niet super. De kleuren zijn wel levendig en zien er goed uit, zo lang je er maar niet onder een hoek naar gaat kijken, want het duurt niet lang of de kleuren worden negatief, of zien er dof uit.

De speakers vinden we gemiddeld. Als de ultrabook op een ondergrond staat, klinkt het nog wel redelijk. Tillen we de ultrabook echter op, dan klinkt het geluid een stuk slechter, waarschijnlijk omdat de ondergrond dan niet meer meetrilt en reflecteert, waardoor de lage tonen vrijwel volledig ontbreken.

Het chiclet toetsenbord is iets uitgebreider dan we gewend zijn van de meeste ultrabooks. Er is een speciaal numpad op aanwezig, waar Acer moeite voor heeft gedaan, gezien de vorm van de toetsen. Deze zijn namelijk iets kleiner dan de rest. Er zijn ook speciale Home- en Pause Break- en PrintScrn-knoppen, maar wij zijn niet onder de indruk dat iemand die nog veelvuldig gebruikt. Met de Fn-toets naast de Windows-toets is het mogelijk om enkele laptopfuncties zoals de helderheid van het scherm te bedienen, doordat sommige toetsen een dubbele functie hebben.


Het touchpad is gigantisch en heeft geen speciale knoppen voor rechter- en linkermuisknoppen. Wat we jammer vinden, is dat het niet mogelijk is om de middelste muisknop te simuleren door zowel de linker- als de rechtermuisknop tegelijk in te drukken. Daarnaast is het nadeel dat de linker- en rechtermuisknop alleen geactiveerd worden als je helemaal in de uithoeken van het touchpad drukt, dit voelt onwennig en het is niet bevorderlijk voor de workflow. Verder werkt het touchpad erg fijn vanwege zijn grootte.