3min

Tags in dit artikel

, ,

Gebruikerservaring

Toen we de laptop voor het eerst open klapten, moesten we even zoeken hoe deze aan moet. Acer heeft er namelijk voor gekozen om de aan-/uitknop nogal goed te verbergen, gezien deze bijna aan de onderkant zit, net voor het touchpad. Daarnaast is het mogelijk, als je de laptop tegen je lichaam houdt, dat je de knop per ongeluk indrukt. Wij testten even of dit lukte. De knop moet gelukkig diep ingedrukt worden om geactiveerd te worden, iets wat bij ons alleen lukte als we de knop tegen een hard oppervlak drukken. Het zal dus niet geregeld gebeuren, maar het kan dus wel voorkomen.

Ook niet heel handig geplaatst zijn de indicator-leds van de ultrabook. Deze zitten naast de aan-/uitknop van de laptop, maar zijn, afhankelijk van hoe hoog je ten opzichte van de laptop zit, amper of niet zichtbaar.



Het touchpad heeft standaard multitouchgebaren geactiveerd. Dit betekent dat je met twee vingers kunt scrollen, in kunt zoomen en door bijvoorbeeld foto’s kunt vegen. Overige gebaren zijn ook geactiveerd, maar slecht gedocumenteerd. Met vier vingers omlaag kun je teruggaan naar de desktop, met twee vingers naar links of naar rechts kun je vorige/volgende simuleren in de browser en door met twee vingers te draaien kun je foto’s roteren.



Het toetsenbord van de Acer typt fijn. Zoals het een chiclet-toetsenbord betaamt zitten de toetsen ver uit elkaar en wij vinden dit persoonlijk een stuk fijner typen dan de ‘ouderwetse’ toetsenborden, waarbij de toetsen taps aflopen. Het enige minpunt dat we hier kunnen vinden, maar dan zijn we wel aan het mierenneuken, is dat we de toetsen er een beetje goedkoop uit vinden zien.

Zetten we de laptop onder stress, dan valt op dat het even duurt voordat de ventilator begint met draaien. De temperatuur van de laptop blijft laag bij normaal gebruik. Zodra je begint te gamen, wordt één plek in de hoek zeer warm, maar blijft de rest van de laptop lekker koel. In die hoek bevindt zich de aparte grafische kaart.

Helaas staat er op deze Acer nogal wat bloatware voorgeïnstalleerd. Zo krijgen we onder meer McAfee Internet Security. Hoewel McAfee tegenwoordig ietwat het leven heeft gebeterd, vooral op het gebied van prestaties, is de McAfee-licentie maar 1 maand geldig en heb je er dus niet bijster veel aan. Ook krijgen we Norton Online Backup dat maar 30 dagen gratis is, plus een hoop andere programma’s waar de gemiddelde gebruiker waarschijnlijk niet op zit te wachten.

Misschien nog wel het ergste onderdeel van de bloatware is de Acer-software zelf. Acer levert zelf veel software mee. Soms is het handige software, maar bij bijna alle programma’s werkt het gewoon slecht. De teksten in Acer Updater zijn bijvoorbeeld een mix van Nederlands en Duits en de Acer Backup Recovery is ook erg irritant.

Ondanks deze bloatware start de laptop toch erg snel op. Wij meten een gemiddelde opstarttijd van iets meer dan 11 seconden, wat erg weinig is. De Windows-vlag die gedurende het opstarten getoond wordt, kan het zelfs amper bijhouden.