3min

Nieuwe functies (1)

Notificatiecentrum


Eén van de grote nieuwe functies voor Mountain Lion is het notificatiecentrum, dat Apple met iOS 5 introduceerde voor het mobiele besturingssysteem. Middels het notificatiecentrum worden gebruikers op de hoogte gesteld van updates vanuit verschillende programma’s.

De gemiddelde gebruiker zal al bekend zijn met dit concept, vanuit Growl, een programma dat door veel OS X-gebruikers al jarenlang omarmd wordt om notificaties te verkrijgen vanuit programma’s als Dropbox, iChat, Mail, etc.




Het notificatiecentrum heeft ten opzichte van Growl verschillende voor- en nadelen. Zo kunnen alleen applicaties uit de App Store aanspraak maken op deze mogelijkheid. Het is een begrijpelijke keuze van Apple, maar nog lang niet alle applicaties zijn te verkrijgen in de App Store en dat limiteert het gebruik van deze notificaties aardig. Zo krijg ik bijvoorbeeld geen notificatie binnen als ik op mijn Gmail-account een nieuwe mail ontvang, tenzij ik deze in Mail toevoeg, maar ik gebruik liever de web-interface.

Het voordeel van het notificatiecentrum is echter ook duidelijk. Door met twee vingers van de uiterst rechtse zijde van het trackpad horizontaal naar links te vegen opent zich het werkelijke centrum waar de notificaties worden verzameld, nadat ze op het scherm verschenen zijn. Growl kent zo’n functie ook, maar Apple heeft dit veel degelijker uitgewerkt doordat het notificatiecentrum eenvoudig te openen is. Vanuit het notificatiecentrum is het mogelijk om een Tweet of Facebook-update te schrijven, of tijdelijk de notificaties uit te schakelen. Indien een keynote-presentatie geopend is, worden de notificaties eveneens uitgeschakeld.

De ontwikkelaars van Growl zijn momenteel druk bezig met het ontwikkelen van een nieuwe versie van de software welke notificaties doorstuurt naar het notificatiecentrum.

Gatekeeper


Apple heeft begin dit jaar aardig wat problemen voor de kiezen gehad wat betreft veiligheid. Eind februari werd bekend dat een slimme trojan zich over het internet verspreidde en Mac OS X-systemen besmette om klikfraude te faciliteren. Antivirusfabrikant Kaspersky meldde vervolgens dat Apple ten opzichte van Microsoft maar liefst tien jaar achterloopt wat betreft beveiliging.


Hoewel er met Mac OS X Lion al stappen werden gemaakt op het gebied van beveiliging, was dit nog lang niet voldoende. Een nieuwe stap in het beter beveiligen van Mac OS X systemen is Gatekeeper. Met behulp van deze software kan ingesteld worden wat voor programma’s toestemming krijgen om te draaien op een Mac OS X-systeem.

Er zijn drie mogelijke instellingen beschikbaar:
  • Programma’s uit Mac App Store
  • Programma’s uit Mac App Store en van vertrouwde ontwikkelaars
  • Elke willekeurige bron

Standaard wordt Mac OS X ingesteld op de tweede optie, ofwel applicaties vanuit de App Store en geïdentificeerde ontwikkelaars. Gedurende mijn testperiode met Mountain Lion heb ik inderdaad de melding gekregen dat ik een applicatie wilde starten die niet ondertekend was. Door de applicatie met het rechtermuisknopmenu te openen kan toestemming worden verleend om de app te ‘legaliseren’ op het systeem.

Alle applicaties die voor de upgrade naar Mountain Lion op het systeem stonden worden overigens direct toegestaan. Of Apple hiermee alle problemen oplost is natuurlijk de vraag, maar voorlopig lijkt het bedrijf opnieuw een goede stap richting meer veiligheid te hebben gezet.

Reminders


iCal is gestript van het Taken-gedeelte, wat nu een aparte applicatie is geworden welke vrijwel geheel is overgenomen uit iOS. In de Nederlandse versie van Mac OS X heet de applicatie Herinneringen. Dankzij iCloud worden de herinneringen gesynchroniseerd tussen verschillende apparaten. Net als in de iOS-versie is het mogelijk locatiegebaseerde herinneringen in te stellen. Je Mac OS X-systeem kan zijn locatie baseren op zijn internetverbinding.


Notes


Ook de Notes- ofwel Notities-applicatie lijkt op de iOS-variant. Net als de Reminders-app kan Notes synchroniseren met iCloud, waardoor notities op verschillende systemen beschikbaar zijn. In principe bestaat Notes uit een enkel venster, maar notities zijn ook in een afzonderlijk scherm te openen en het is zelfs mogelijk om notities altijd op de voorgrond weer te laten geven, mocht je hier nood toe hebben.

In tegenstelling tot de iOS-applicatie is het in Mac OS X eveneens mogelijk om afbeeldingen aan notities toe te voegen. Helaas worden de afbeeldingen niet in de iOS-app weergegeven, al wordt de notitie zelf wel gesynchroniseerd. Wellicht dat hier met iOS 6 nog wat aan verandert. Daarnaast kan je ook het lettertype en de kleur ervan wijzigen.