3min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Uiterlijk en bouwkwaliteit

Uiterlijk


De Samsung Series 5 NP550P5C is voorzien van een stijlvol uiterlijk. De laptop is opgebouwd uit een aluminium behuizing. Aan de buitenkant heeft deze een donkergrijze tint, aan de binnenkant is deze wat lichter.

De onderkant van de laptop is in tegenstelling tot de rest van de behuizing gemaakt van plastic, wat ik jammer vind. Bij veel ultrabooks is het tegenwoordig zo dat de gehele behuizing van metaal is, maar in het geval van de Series 5 NP550P5C kiest Samsung hier niet voor, waarschijnlijk om de kostprijs van de laptop laag te houden.

Wat Samsung wel goed doet, is dat de toegangsklep voor de harde schijf en het werkgeheugen eenvoudig is te openen met een enkele schroef. In de meeste gevallen moeten er talloze schroeven verwijderd worden om deze kleppen te openen, maar bij de Series 5 NP550P5C is dit niet het geval. Om de gehele onderkant te demonteren moet je overigens alsnog twaalf schroeven verwijderen.




Aan de linkerzijde heeft de Series 5 NP550P5C een accu-aansluiting, een LAN-, VGA-, HDMI- en twee USB 3.0-poorten. Er zijn aan deze kant eveneens poorten voor audio in- en uitvoer te vinden. De rechterzijde herbergt een Kensington-slot, twee USB 2.0-poorten en een DVD-drive.

Aan de voorkant bevindt zich een 4-in-1-kaartlezer voor kaarten van het type SD, SDHC, SDXC en MMC. Er zijn eveneens vier indicatielampjes waarmee wordt aangegeven hoe het staat met de harde schijf, WiFi-ontvanger, acculading en de systeemstatus.




Als de deksel open wordt gedaan komt het ontspiegelde scherm tevoorschijn. Samsung heeft hiermee goed werk geleverd. In zeer goed verlichte omgevingen zal het scherm alsnog goed zichtbaar zijn en dat doet Samsung dus gewoon goed. Onder het scherm bevindt zich een gril met daaronder twee JBL-speakers waarmee de 2.1-opstelling van de Series 5 NP550P5C wordt gecompleteerd. In de gril zit eveneens de aan-knop verwerkt. Om deze knop heen zit een ring waarmee de systeemstatus wordt aangegeven. Als het systeem gewoon aanstaat is de ring constant blauw.

Het toetsenbord is van het chiclet-type, waarbij er tussen alle toetsen enige ruimte is gelaten, wat de typevriendelijkheid van de laptop ten goede komt. Een aantal van de Functie-toetsen dubbelen als systeemtoetsen om de schermhelderheid en het geluid aan te passen. Er is tevens een toets om de prestatie/energie-verhouding te wijzigen. Een leuk element hierbij is dat de achtergrond gewijzigd wordt wanneer de Turbo-mode wordt ingeschakeld. Links onder het toetsenbord vinden we een microfoon.



Het touchpad is vrij breed, maar in de lengte valt dit nogal mee. Dit komt doordat Samsung er voor heeft gekozen om een losse linker- en rechtermuisknop onder het trackpad te plaatsen. Ik zie persoonlijk liever dat deze knoppen zijn geïntegreerd in het trackpad, zodat er meer ruimte over is voor het navigeren. Samsung koos hier bijvoorbeeld wel voor bij de Series 9 NP900X3C.

Bouwkwaliteit


De Series 5 NP550P5C voelt niet bijzonder stevig aan. Op verschillende plekken buigt de behuizing aanzienlijk door wanneer er druk op wordt uitgeoefend. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de ruimte naast het trackpad of de bovenkant van de deksel. Gelukkig is het zeker niet zo dramatisch als bij de Acer Aspire TimelineUltra M3, maar wat minder flexibiliteit zou wel gewenst zijn.

Het scharnier van het scherm is lekker stroef, wat prettig is. Het is wel zo dat het scherm een tijdje na blijft wapperen wanneer je de positie ervan verandert. Er zijn systemen waarbij het scherm dan direct stilstaat, wat voor het vluchtige type wel zo prettig is.

Een storend element aan de behuizing van de Series 5 NP550P5C is de positionering van het knopje op de DVD-drive. Dit knopje zit aan de uiterste zijkant van de behuizing van de laptop. Regelmatig als ik de laptop oppak om bijvoorbeeld naar een andere kamer te gaan, druk ik per ongeluk dit knopje in, waarna de DVD-drive logischerwijs opent. Het is irritant dat het met grote regelmaat gebeurt, maar als je het eenmaal weet kan je er wel rekening mee houden bij het verplaatsen van het systeem.