3min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Uiterlijk en bouwkwaliteit



Uiterlijk


Asus heeft er voor gekozen om het uiterlijk van de Zenbook Prime identiek te houden aan de originele Zenbook, wat in mijn ogen een perfecte keuze is. De Zenbook heeft een goed uiterlijk en dat is een half jaar later nog steeds het geval.

De behuizing is gemaakt van aluminium, zowel de boven- als onderkant van het systeem. De deksel is voorzien van een circulair geborstelde afwerking, terwijl de onderkant zowel binnen als buiten verticaal geborsteld is. De omlijsting van het scherm is eveneens van aluminium, maar heeft geen verdere afwerking gekregen, wat enigszins breekt met de rest van het uiterlijk, maar niet op een storende wijze.

De linkerzijkant van de Zenbook Prime is voorzien van een USB 3.0-poort, een koptelefoonuitsluiting en een MMC- en SD-kaartlezer. De rechterzijkant bevat een status-LED, een micro-HDMI-poort, een mini-VGA-poort, een USB 3.0-poort en een aansluiting voor de acculader.



De onderkant bevat tien Torx-schroeven. Asus maakt het de gebruiker dus enigszins moeilijk om het systeem te openen, al kan je bij de gemiddelde bouwmarkt wel aan een precisie-schroevendraaiersetje komen, mocht je het systeem willen openen. Aangezien alle onderdelen van de Zenbook Prime op het moederbord zijn gesoldeerd valt er echter weinig te vervangen. Om die reden is het misschien geen gekke keuze van Asus om de boel gesloten te houden.

Als de deksel opengeklapt wordt komt het ontspiegelde Full HD IPS-scherm tevoorschijn. Boven het scherm bevinden zich vier kleine inkepingen, onder andere voor de microfoon, webcam en lichtsensor. In het scharnier van de Zenbook zit een brede speakerbalk verwerkt. Het geluidssysteem is ontwikkeld in samenwerking met Bang & Olufsen. De speakers zijn ten opzichte van de originele Zenbook aangepast. In de onderkant van de behuizing zijn twee kleine sleuven te vinden waaronder eveneens speakers zijn te vinden.


Het toetsenbord is, zoals inmiddels vrij standaard is, van het chiclet-type, waarbij elke toets zijn eigen eilandje vormt in het geheel. Het trackpad is net als bij de originele Zenbook lekker groot en heeft geen aparte linker- en rechtermuisknoptoetsen, al staat er wel een verticale streep afgebeeld om duidelijk te maken dat de functionaliteit er nog altijd is.

Bouwkwaliteit


De Asus Zenbook Prime voelt erg stevig aan. We hebben de afgelopen tijd wel eens geprobeerd om het scherm van laptops te buigen die we testen, maar dat zal bij de Zenbook Prima niet snel lukken. Hoewel het scherm dun is, blijkt dat niet ten koste te zijn gegaan van de stevigheid ervan. Ditzelfde kan niet direct worden gezegd van de rest van de behuizing. Als je wat druk uitoefent op het gebied rondom het trackpad, merk je immers wel dat de behuizing enkele millimeters mee geeft. Desalniettemin voelt het geheel wel stevig aan en verdient Asus hier pluspunten.

Het scharnier van het scherm is niet al te stroef. Het is daarentegen niet zo dat je het scharnier slap kan noemen. De ervaring leert echter dat scharnieren van laptops na verloop van tijd wat soepeler worden, waardoor ik enigszins twijfel of dit scharnier over een jaar of twee ook nog zo lekker werkt, omdat het nu al betrekkelijk soepel is.



De afwerking van de Zenbook Prime is net als bij zijn voorganger subliem. Asus heeft aan elke inkeping, toets en hoek veel tijd besteed en dat merk je. De Prime voelt aan als een hoogwaardige laptop en dat sluit goed aan bij de prijs van het systeem.