2min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Prestaties (2)

Ultrabooks zijn bedoeld om lang gebruikt te worden. Dit wordt mede mogelijk door de SSD welke zeer weinig energie verbruikt. In het geval van de Zenbook Prime is het voor te stellen dat de accuduur omlaag wordt gedrukt door de hoge resolutie van het scherm, waar verschillende onderdelen meer moeite voor moeten doen. Dit is ook te zien in de bovenstaande grafiek. De Zenbook Prime scoort laag voor een ultrabook, al spreken we nog steeds over bijna vijf uur accuduur. Als het systeem vol wordt belast bedraagt de accuduur maximaal 163 minuten, wat een aardige score is.

Het verschil met de originele Asus Zenbook is echter groot. Waar de Zenbook Prime bijna vijf uur mee gaat op een lading, doet de Zenbook UX31 dit bijna acht uur. Dat is een behoorlijk verschil wat zoals vermeld mede te verklaren is aan de hand van de snelle processor en de hoge resolutie van het scherm.


Ook de opstarttijd is een van de speerpunten van ultrabooks. Deze moet ruim onder de halve minuut liggen en daar voldoet Asus aan met een score van 19,3 seconden. Het komt echter niet in de buurt van de onlangs gevestigde records van Samsung en Acer. Dit is opvallend te noemen, omdat de Zenbook Prima in de PCMark 7-test de beste score liet noteren.


De koeling van de Zenbook Prime lijkt aardig in orde te zijn. Onder volle belasting in Prime 95 komt de temperatuur maximaal op 76 graden Celsius uit. Opvallend aan het koelmechanisme is dat de koeling erg lang blijft werken, ook nadat de belasting al enkele minuten lang niet meer door mijn toedoen belast wordt.

In het Windows Taakbeheer is te zien dat twee van de vier processorkernen eigenlijk te allen tijde rond de 50 procent belast worden met taken die ik zelf niet geïnitieerd heb. In het processen-tabblad van Taakbeheer is te zien dat deze capaciteit grotendeels wordt ingepikt door devmonsrv.exe, een proces dat gerelateerd is aan Intel Bluetooth-modules. Ook wanneer bluetooth uit is geschakeld is dit proces nog druk in de weer en wordt de processor er mee belast. Als het proces handmatig wordt afgesloten is gelijk te zien dat de processorbelasting, temperatuur en koeling terugvallen. Met devmonsrv.exe afgesloten, wordt de processor in de Zenbook Prime in idle-mode zo’n 45 graden Celsius warm.


De Zenbook Prime heeft een vrij stabiele koeling als het gaat om geluidswaarden. Met zware belasting is de geluidsproductie bij onze metingen maximaal 47,6 dBA. Zonder belasting is de geluidswaarde 40,8 dBA. Dat is niet de laagste geluidsproductie die we hebben gemeten tijdens onze recensies, maar wel een aardige prestatie, zeker in combinatie met de degelijke scores wat betreft de temperatuurproductie. Vaak is het zo dat de temperatuur van de hardware uit de hand loopt als de koeling stil is, maar in het geval van de Asus Zenbook Prime valt dit alleszins mee. Asus heeft in mijn ogen een goede balans gevonden tussen koelingsprestaties en geluidsproductie van diezelfde koeling.