4min

Inhoud, uiterlijk en bouwkwaliteit

Inhoud


Apple levert de MacBook Air’s vrij kaal aan. Het enige dat je in de doos zal terugvinden is naast de laptop zelf een acculader en een bundeltje met boekjes. Voor die acculader levert Apple twee verschillende opzetstukken. Eén waarmee de lader direct in een stopcontact kan worden gestoken, een ander opzetstuk vormt een lange kabel waarmee de lengte van de acculader verdubbeld kan worden.

Het bundeltje met boekjes bevat een snelstartgids, een boekje met belangrijke productinformatie met bijvoorbeeld informatie over de adapter, ergonomie, het milieu en garantiebepalingen. Als laatste zitten er twee Apple-stickers in de doos, voor het geval dat je je affectie jegens Apple graag willen tonen.


MagSafe 2

De acculader is enigszins gewijzigd ten opzichte van de vorige variant. In plaats van de alom bekende en gevierde MagSafe-aansluiting is Apple overgestapt op een tweede generatie die qua ontwerp iets gewijzigd is. Dat maakt de lader die je eventueel nog hebt van een vorige MacBook incompatibel, maar Apple biedt wel een adapter aan om deze lader alsnog te kunnen gebruiken, mocht je daar behoefte aan hebben. Mocht je overstappen vanaf een oude MacBook, dan raad ik echter aan om die met lader en al op internet te zetten, vaak kan je er nog honderden euro’s voor krijgen omdat Apple-producten ontzettend waardevast zijn. Mocht je overigens in het bezit zijn van een Cinema of ThunderBolt Display, dan zal je eveneens zo’n adapter nodig hebben om de nieuwe MacBook’s te kunnen opladen.

In vergelijking met de MagSafe-adapter is er op functioneel gebied weinig veranderd. De kabel zal nog altijd losschieten als je er met een vaartje tegenaan zou lopen, waardoor de peperdure laptop niet tegen de vloer zal kegelen. De adapter is wat dunner en qua vorm is Apple weer teruggegaan naar de T-vorm, in plaats van de L-vorm die bij de vorige generaties werd gebruikt. Het voordeel van de T-vorm is dat de kabel makkelijker aangesloten kan worden omdat deze op twee manieren past, het nadeel is daarentegen dat de kabel haaks van het systeem wegloopt in plaats van evenwijdig, waardoor deze meer in het zicht ligt. Maar dat zie ik als een kleinigheidje.


Uiterlijk


De MacBook Air’s zijn dit jaar qua ontwerp bijzonder weinig veranderd. Verschillen ten opzichte van de vorige editie zitten echt in de details, zoals de aanwezigheid van de aansluiting voor de reeds genoemde MagSafe 2-adapter. Ook de USB 3.0-poorten zijn zo goed als onzichtbaar gewijzigd.

Natuurlijk was het ontwerp van de MacBook Air al gewoon dik in orde. Kenmerkend zijn de aluminium behuizing, het chiclet-toetsenbord met zwarte toetsen en het grote trackpad.

Verschillen tussen de twee MacBook’s zitten hem voornamelijk in de afmetingen, wat logisch is. Opvallend hierbij is dat de functietoetsen van de 11 inch MacBook Air een stuk kleiner zijn. De knoppen ogen wat klein, maar omdat ze niet vaak gebruikt worden is het verder ook geen punt dat het oppervlak wat kleiner is. Qua aansluitingen zijn de MacBook Air’s gelijk aan elkaar, behalve dat de 13 inch MacBook Air voorzien is van een SD-kaartlezer.



Qua uiterlijk is er eigenlijk niks wat nodig veranderd moet worden en dat zal Apple ook wel gedacht hebben. Als we al ergens een opmerking over moeten maken, dan zou het over de krasvastheid van de behuizing zijn. De MacBook’s zijn stuk voor stuk juweeltjes en het is jammer dat er vrij eenvoudig krassen in de behuizing komen, zelfs als je er altijd voorzichtig mee bent en dat doet natuurlijk pijn.

Betrouwbaarheid


De MacBook Air’s zijn dun, klein en licht en dat moet ergens van ten koste gaan, zo zou je denken. Gelukkig valt dit ook wat betreft de stevigheid van de behuizing heel erg mee. Enige tijd terug recenseerde Techzine bijvoorbeeld de Acer Aspire TimelineUltra M3, welke een zeer flexibel scherm bevatte, wat wij niet als voordeel zien.


De deksel van de MacBook Air is dus erg stevig en datzelfde kan ook van de onderkant worden gezegd. De behuizing geeft wel iets mee wanneer er druk op wordt uitgeoefend, maar veel is het niet. De stevigheid van de behuizing is te danken aan de Unibodybehuizing die Apple jaren geleden introduceerde. Unibody-behuizingen zijn opgebouwd uit één stuk aluminium, in plaats van allerlei losse onderdelen, zoals het geval is bij veel concurrentie van Apple, waarvan de Acer Aspire TimelineUltra M3 er één is.