2min

Tags in dit artikel

, ,

Prestaties (1)

De Dell XPS 14 is voorzien van een discrete videokaart en daarom verwacht ik per definitie iets meer van deze laptop dan van de gemiddelde ultrabook. Daarentegen is de processor niet bijzonder snel en is er ook geen SSD-geheugen, wat toch zal resulteren in mindere resultaten in bepaalde tests.

Dell scoort met de XPS 14 goed in Unigine 2.5. Een score van 16 FPS is voor een ultrabook vrij netjes, ook al is het natuurlijk nog altijd niet per se iets om over naar huis te schrijven. Intensief gamen zal er ook op deze ultrabook niet echt bij zijn. Tenminste, niet op de volle kwaliteit die het gemiddelde spel te bieden heeft.


Dat de processor van de XPS 14 op zich niet veel bijzonders is blijkt wel uit de Cinebench 11.5-test. Toch is het allemaal niet zo erg als het lijkt, want de gemiddelde ultrabook zet een score van 1.9 tot 2.4 neer en daar gaat Dell met de score van 2.8 eenvoudig overheen.


De score van de PCMark Suite-test in PCMark 7 is even slikken, want die valt wel een stuk lager uit dan verwacht. Aan de grafische prestaties kan het niet liggen en de systeemopslag kan slechts een deel van het probleem zijn. De score van de harde schijf trekt de algemene score notabene nog omhoog. Er zijn verschillende tests waar de XPS 14 het laat liggen, zoals bijvoorbeeld:
– Video Transcoding: downscaling
– Web Browsing
– Web decrypting

Dit lijken voornamelijk CPU-gerelateerde zaken te zijn. De score blijft opvallend, omdat de XPS 14 in Cinebench, een benchmark speciaal gericht op de CPU, toch aardig mee kan. Na de test verschillende malen opnieuw gedraaid te hebben komt er overigens geen significant betere score uit rollen. De XPS 13 scoort bijvoorbeeld beter dan zijn grotere broer en dat vind ik teleurstellend.