2min

Tags in dit artikel

, ,

Prestaties (2)

Dell scoort in de regel goed als het gaat om accuduur. Een van de redenen dat de XPS 14 zo ontzettend zwaar is, is dat er een flinke accu in zit. Dat is ook te merken aan de prestaties in Battery Eater, want de XPS 14 zet terloops bijna een nieuw record neer. De prestaties in de klassieke test zijn wat minder goed, maar met een minimale accuduur van twee uur mag je nog altijd aardig tevreden zijn.


Dat de opstarttijd van de XPS 14 niet te vergelijken is met de gemiddelde ultrabook, was van tevoren al te verwachten. Deze test wordt gedomineerd door ultrabooks en de Dell XPS 14 bungelt daar een beetje onder met een opstarttijd van een dikke halve minuut.


Dell heeft met de koeling van de XPS 14 een middenweg gekozen. De hardware wordt niet optimaal gekoeld, maar zoals zal blijken uit de laatste test, de geluidsproductie is ook niet al te hoog. Een temperatuur van 77 graden onder volle belasting is niet te hoog, maar lager mag natuurlijk altijd. Echter, de combinatie tussen een minimale geluidsproductie en een niet al te hoge geluidsproductie vind ik zelf prima. Ik vind de temperatuursproductie in de idle-status met 47 graden overigens wel aan de hoge kant. We hebben in het verleden immers ook laptops gehad die een temperatuur van 35 graden realiseren in de idle-test.


Zoals duidelijk mag zijn scoort de XPS 14 in de geluidstest vrij gemiddeld. Er zijn laptops die hier heel goed scoren en in de voorgaande test weer zeer slecht, of juist andersom. Dell kiest in mijn ogen voor de gulden middenweg. Want laten we wel wezen, een hoge geluids- of temperatuursproductie is gewoon niet prettig. Met de XPS 14 heb je van beide nadelen geen last.