4min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Accessoires en uiterlijk

Accessoires


De iPhone 5 wordt geleverd in een wit doosje met op de voorkant het toestel zelf. In de verpakking vind je naast de iPhone zelf een netstroomadapter met USB-ingang, een Lightning-kabel en een doosje met Apple’s nieuwe headset, welke de naam EarPod draagt.



De EarPod-headset is een grote vooruitgang ten opzichte van de oortjes die je voorheen meegeleverd kreeg bij de iPhone. Apple vertelde bij de presentatie van de iPhone 5 dat de oortjes ontworpen zijn met behulp van tientallen oren die als pasmodel dienst hebben gedaan. In vergelijking met de originele iPhone-oortjes klinkt het geluid uit de EarPods aanzienlijk beter, vooral de lage tonen, welke bij het origineel zo goed als afwezig waren. Persoonlijk vind ik de oortjes nog altijd niet 100% comfortabel zitten, maar de verbetering is desalniettemin groot. Voor het eerst levert Apple een headset welke ik zonder probleem zou willen gebruiken. Bij de vorige was dat in mijn geval gewoon onmogelijk wegens de pasvorm en de geluidskwaliteit.

Als laatste vind je een bundeltje met daarin een beknopte handleiding in het Nederlands en Duits en daarnaast nog wat blaadjes met extra informatie. Er is natuurlijk ook een blaadje met twee Apple-stickers in het bundeltje terug te vinden. Het laatste onderdeel in dit bundeltje is er één met een groot belang, het pinnetje om de SIM-tray van de telefoon te openen.

Wat ik op zich mis qua accessoires, terwijl het toch zeker niet karig is, is een adapter van Lightning- naar 30 pins Dock-aansluiting. De Lightning-aansluiting is geïntroduceerd met de iPhone 5 en geldt als de standaard voor de komende jaren. Alle huidige accessoires zullen zodoende echter niet meer compatibel zijn met de nieuwe iPhone en andere Lightning-producten. Een adapter kan dit probleem (deels) oplossen, maar daarvoor betaal je dus een meerprijs van liefst 30 euro.


Uiterlijk


Als je de iPhone 5 van voren bekijkt, zie je in eerste instantie weinig veranderingen. Misschien zal het langwerpige scherm en de glanzende afgeschuinde omlijsting je opvallen, maar in de basis blijft het ontwerp in grote lijnen hetzelfde. Ook de zijkanten van het toestel zijn afgezien van de glanzende lijst weinig veranderd.

De grote wijzigingen zijn voornamelijk aan de achterkant doorgevoerd. Bij de iPhone 4 en 4S was deze van glas, maar nu is dat grotendeels metaal. De kleur van het metaal is afhankelijk van de kleur van het toestel die je gekozen hebt. Kies je de witte versie dan is het metaal zilverkleurig. Kies je de zwarte variant dan is de achterkant antracietkleurig.

Enkel het bovenste en onderste gedeelte is gemaakt van een stukje glas. Een indrukwekkend detail hierbij is dat Apple een systeem heeft uitgedokterd waarbij een hogeresolutiefoto wordt genomen van de behuizing, waarna uit een database van 725 mogelijkheden de beste match wordt gekozen voor het toestel. Zo wordt er dus niet een willekeurig stukje glas in de telefoon gestopt, maar altijd het best passende onderdeel. Het is een voorbeeld van hoe serieus Apple het uiterlijk van haar producten kan nemen.



Qua knoppen en aansluitingen vind je op de voorkant van het toestel de Home-knop. De bovenkant huisvest de aan/uit-knop terwijl aan de onderkant de aansluitingen voor de headset en Lightning-kabel te vinden zijn. De linker zijkant bevat volumeknoppen en een schuifknop om het geluid te dempen. De rechter zijkant bevat een schuitje om de nano-simkaart in te schuiven.

Opvallend is de aanwezigheid van de nano-simkaart, wat opnieuw een kleinere simkaart is. Micro-sim is door veel fabrikanten nog niet massaal omarmd, maar Apple neemt alvast de volgende stap. Alles om extra ruimte te creëren voor andere onderdelen, elke millimeter winst is er weer één. Een andere wijziging is de headset-aansluiting, welke van boven naar beneden is verplaatst.



Krasvrij?

Sinds de lancering van de iPhone 5 gaan er verhalen over dat het toestel eenvoudig te bekrassen zou zijn. In de dagen dat ik met de iPhone 5 heb rondgelopen zijn er nog geen blijvende krassen op het toestel verschenen. In een aantal gevallen leek het er inderdaad op dat er al krassen waren, maar deze waren eenvoudig weg te vegen met je vingers.

Het speciaal toegewijde filmpje van iFixit liegt er echter niet om, met enige pech zal je iPhone 5 krassen kunnen oplopen. Omdat het aluminium van de zwarte versie van een likje verf voorzien is, is schade extra goed zichtbaar bij dit toestel. Mocht je daar echt niet tegen kunnen, dan ben je genoodzaakt een hoesje voor het toestel te kopen.