3min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Uiterlijk, hardware en bouwkwaliteit

Uiterlijk


De Teufel Raumfeld One is een knap vormgegeven speaker met een subtiele matte, witte lak-coating. Het apparaat loopt aan de zijkanten en bovenkant taps toe, wat het geheel een interessant uiterlijk geeft. De voor- en achterkant is daarnaast ook wat gekanteld, waardoor het lijkt alsof de speaker wat achterover leunt.


De speakers aan de voorkant van het systeem zijn afgedekt met een zwarte stoffen afdekplaat. Op de voorkant is ook de enige vorm van bediening aangebracht. Een grote draaiknop is bedoeld om het volume aan te passen en rechts daarvan zitten twee groene LED’s en een aan/uitknop. De volumeknop heeft geen indicator, omdat het volume ook via de mobiele app aan te passen is.

Aan de achterkant vinden we een twee tulp-aansluitingen voor geluidsinput. Raumfeld levert hiervoor geen kabel mee. Verder is er een LAN- en USB-poort, een setupknop en een klein gaatje waarachter zich een reset-knopje vindt. Opvallend is ook de WiFi-antenne die het uiterlijk van de Raumfeld One wat ontsiert. Met de huidige technologieën was deze antenne eigenlijk overbodig geweest.


Als laatste is er op de achterkant een tweede schakelaar te vinden, om het systeem aan of uit te zetten. Deze schakelaar kan de volledige stroomvoorziening afsluiten, dat kan de knop op de voorkant niet. Het verschil tussen de twee knoppen is dat de Raumfeld One een stuk sneller paraat is wanneer de knop aan de voorkant wordt gebruikt. Het lijkt er daarom op dat deze knop meer een standby-functie vertolkt.

Bij het uitpakken van de Raumfeld One moet je goed oppassen, want aan de onderkant van het systeem zit een subwoofer, welke volledig onbeschermd is. Kijk er daarom goed voor uit dat je hier niet met je hand in grijpt, want dan ben je gauw klaar.


Hardware


De Raumfeld One bevat twee tweeters van 2,5 centimeter, twee mid-rangespeakers van 6,5 centimeter en een subwoofer met een doorsnee van 13 centimeter. De eindversterker heeft een vermogen van 85 Watt.

Zoals al kort aangehaald heeft de Raumfeld One een opvallende antenne aan boord. Het systeem ondersteunt enkel WiFi via het 802.11g-protocol en dat is dan ook een grote reden dat er een externe antenne nodig is. Had Teufel er voor gekozen om de n-standaard te omarmen, dan was dit waarschijnlijk overbodig geweest. Jammer.

Met afmetingen van 16,5 x 40 x 18,5 centimeter (LxBxH) is de Raumfeld One geen klein systeempje, het gewicht van 5,80 kilo toont dat eveneens aan.


Bouwkwaliteit


De Raumfeld One voelt erg stevig aan en kan wel tegen een stootje. Gelukkig zal het systeem ondanks dat normaal gezien gewoon op dezelfde plek blijven staan. Het enige onderdeel dat gevaar loopt als de achterkant niet direct naar de muur is gericht, is natuurlijk de losse antenne. Deze zit niet bijzonder stevig aan het systeem gemonteerd en zou in een ongelukkige situatie zomaar geslachtofferd kunnen worden. Overigens kan je er ook voor kiezen om de antenne te verwijderen, maar dan gaat het signaal uiteraard omlaag. In een kleine test bleek dit op een afstand van drie meter tot de router toch al gauw te resulteren in een signaalverlies van zo’n 25 procent. Dit is op langere afstand daarom ook geen aanrader.

De positionering van de subwoofer is bij het verplaatsen van het systeem natuurlijk ook erg ongelukkig, aan de andere kant heeft het vrijlaten van natuurlijk ook zo zijn voordelen, aangezien het geluid beter tot zijn recht komt.