4min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Software, mogelijkheden en geluidskwaliteit

Software


De applicatie van Raumfeld is strak vormgegeven. Als het hoofdmenu eenmaal tevoorschijn komt zijn er acht iconen zichtbaar. Er kan gekozen worden uit My Music, Playlists, Line in, TuneIn, Napster, simfy, Last.FM en Settings.

Middels een veeg naar rechts komen de laatst afgespeelde nummers tevoorschijn. Nog een veeg toont de favorieten. Natuurlijk vullen deze zaken zich pas in als de speaker in gebruik is genomen.


Vanuit de eerste pagina kunnen de instellingen geopend worden middels het laatstgenoemde icoon. je kan hier instellen welke bronnen gebruikt kunnen worden voor muziekweergave. Teufel heeft er voor gezorgd dat mappenstructuren eenvoudig te doorzoeken zijn, wat een groot voordeel is ten opzichte van Sonos, waarbij de weergave van nummers een grote bende kan worden als onoverzichtelijke mappen worden toegevoegd.

De muziek wordt achter het icoontje My Music verzameld. Er kan hier niet uit verschillende bronnen gekozen worden, alle bronnen worden gecombineerd in één overzicht. Op zich is dit geen ramp, want nummers worden bijvoorbeeld per artiest of album gesorteerd, waardoor het overzicht gewoon goed bewaard blijft. Teufel heeft ook dit goed bekeken.

Wat helaas minder goed is, zijn de diensten die Teufel aanbiedt in de mobiele applicatie. Zoals vermeld zijn diensten als Last.FM, Napster en Simfy beschikbaar, maar helaas niet in Nederland. Daarnaast is ten opzichte van Sonos natuurlijk de afwezigheid van Spotify een grote misser. Teufel geeft aan dat Spotify in Duitsland nog niet zo lang geleden is gelanceerd en wil niet aangeven of het bedrijf al bezig is met Spotify-ondersteuning. Het is mogelijk dat de dienst alsnog wordt toegevoegd middels een update.

De TuneIn-functie is wel beschikbaar, waardoor je eventueel radio zou kunnen luisteren. Het blijft alleen jammer dat alle andere diensten wel op het scherm staan vermeld, maar niet gebruikt kunnen worden.
Diensten als Napster, Last.FM en Simfy staan wel vermeld in het menu, maar blijken niet beschikbaar

Mocht je het geluid in bepaalde opzichten nog niet helemaal geweldig vinden, dan kan je eventueel via de app nog aanpassingen maken aan de treble-, mid- en bass-tonen. Ook is het in de app trouwens nog mogelijk om de LED’s uit te schakelen en de Line In-mode te wijzigen van directe weergave naar streaming naar andere kamers.

Mogelijkheden


Meer kamers

Het mooie aan de Raumfeld-producten is natuurlijk dat ze te combineren zijn zodat je een meerkamersysteem hebt. Het is mogelijk om muziek op meerdere speakers tegelijk af te spelen, of juist maar op één speaker zodat een ander in een andere ruimte ook gebruik kan maken van de speaker die zich daar bevindt. Het is een kostbare aangelegenheid, maar je hebt enkel speakers nodig, geen bridge-systemen en dergelijke.

Line In

De Line In-optie zorgt er voor dat je ook een MP3-speler zonder Android of iOS kan aansluiten op de Raumfeld One. Jammer genoeg levert Teufel hiervoor geen kabel mee, voor zo’n prijs zou dit best mogen.

Het is dus mogelijk om de Line In-optie aan te passen zodat de muziek vanuit de MP3-speler enkel op deze speaker afgespeeld wordt, of juist op meerdere speakers, mocht je dat willen. Dat de mogelijkheid er is, is natuurlijk erg prettig.

Ondersteuning voor audioformaten

Teufel heeft de ondersteuning voor verschillende audioformaten goed uitgewerkt. Geluidsformaten die worden ondersteun zijn MP3, WMA, WAV, AAC en M4A. Dit zijn formaten die je op zich verwacht, maar dat ook FLAC en Apple Lossless wordt ondersteund is echt een leuke extra voor degene die hier waarde aan hecht.

Missers

In de Android-applicatie is het mogelijk om lokale muziek af te spelen, maar dat is in de iOS-applicatie niet mogelijk. Een mogelijkheid om dit probleem op te vangen zou het ondersteunen van AirPlay zijn geweest, maar ook dit protocol behoort niet tot de mogelijkheden.

Het is mogelijk om een USB-stick in het systeem te steken of een appraat via de Line In-aansluiting aan te sluiten en muziek daarvan af te spelen, maar helaas heb je daarvoor toch een smartphone nodig. Het was makkelijker geweest als de Raumfeld One een display en enkele knoppen had gehad, zodat het ook op het apparaat zelf mogelijk is om een bron te kiezen en hiervandaan af te spelen.


Geluidskwaliteit


De Raumfeld One-speaker oogt degelijk en het geluid komt daarnaast overeen met de verwachtingen. Het geluid klinkt vol en prettig aan en daarnaast kan de speaker lekker hard. Het geluid dat de subwoofer weet te produceren is indrukwekkend, maar dat mag ook wel met zo’n vrijstaand systeem.

Ook de midden en hoge tonen komen prima tot hun recht en daarmee lijkt de Teufel Raumfeld One qua geluidsproductie het geld helemaal waard te zijn.